2024. Július 15. hétfő

Az orvostudomány

Az inhalációs gyógyszerek létfontosságúak a légúti betegségekkel küzdő gyermekek kezelésében, de csak akkor hatékonyak, ha megfelelően használják őket. Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa szerint fontos, hogy a gyógyszerek adagolása mindig az életkornak megfelelő eszközzel és helyes technikával történjék.
BŐVEBBEN


Évente 20-25 gyermek születik cisztás fibrózissal hazánkban. Ez az egész életre szóló, veleszületett, öröklődő betegség főként légzőszervi és emésztőrendszeri tüneteket okoz. Dr. Somogyi Éva, a Gyermekgyógyászati Központ gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakembere szerint a cisztás fibrózis kezelése nagy türelmet és fegyelmezettséget igényel a gyermek és a szülő részéről is.
BŐVEBBEN


Húsz kutató záróbeszámolója olvasható abban az új kiadványban, amelyben az MTA által támogatott program keretében elért fő kutatási eredményeiket összegezték a posztdoktorok. A kiadvány cikkünkből letölthető.
BŐVEBBEN


Az időjárás változása, a hőmérséklet-ingadozás, a köd vagy a száraz, szeles, hideg levegő súlyos panaszokat, akár életveszélyes állapotot is előidézhet az asztmás betegeknél. A hideg időben végzett kültéri fizikai tevékenység vagy sportolás kettős nehézséget jelent ilyenkor a légutaknak, hiszen a hideg és a mozgás is gyorsítja kiszáradásukat, ami növeli a roham kialakulásának kockázatát.
BŐVEBBEN


Amerika USA bevándorlás kivándorlás emigráció hajóút
1899 és 1910 között Ausztria-Magyarország területéről több mint hárommillió ember vándorolt ki Amerikába. Milyen körülmények között tették meg a kivándorlók a 16 napos hajóutat?
BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés