2021. Május 06. csütörtök

A hét témája: A cukorbetegség

cukorbetegség, diéta

A cukorbetegség diétájának legfőbb jellemzői lényegében megegyeznek az egészséges táplálkozás fő ismérveivel. Ugyanakkor a cukorbetegség fajtája és egyéni adottságok is befolyásolhatják a diéta megfelelő összeállítását.


BŐVEBBEN


cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegek száma folyamatosan nő a felnőttek és a gyerekek körében is. Akinek van érintett családtagja, vagy észreveszi magán a felsorolt jeleket, jól teszi, ha kivizsgáltatja magát.


BŐVEBBEN


édesítőszer, cukorpótló

Édesítőszer, cukorpótló, diabetikus élelmiszerek – manapság egyre többen részesítjük előnyben az ilyen, édes ízű de cukormentes termékeket, és nem csak akkor, ha cukorbetegek vagyunk. Melyik édesítő mire való?


BŐVEBBEN


képernyő előtt
Félmillióra becsülik cukorbeteg honfitársaink létszámát, de azt senki sem tudja megmondani, hogy valójában hány diabéteszes él közöttünk. A játékosnak tűnő önteszt segít felmérni a kockázatokat.
BŐVEBBEN


A cukorbetegség (diabétesz) nem egységes kór: két különböző típusára a cukoranyagcsere eltérő zavara jellemző, de közös bennük a vércukorszint kóros értéke. A 2-es típus egyre gyakoribb, becslések szerint Magyarországon akár a lakosság 10%-a is érintett lehet.


BŐVEBBEN


vércukorszint-emelkedés
A cukorbetegek esetében a meghatározó keringési szövődmények előfordulásának és halálozásának érzékeny előrejelzője a vércukorszint étkezést követő emelkedése.
BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés