2024. Június 13. csütörtök
A sonka és a tojás ideális reggelinek tekinthető, mivel a fehérje serkenti a dopamintermelést az agyban. Ez a hormon felel a sóvárgásért és a táplálékbevitelért – derül ki egy friss kutatásból.

Az eredmények érdekessége, hogy ezek alapján még egy teljes angol reggeli is képes megelőzni a súlygyarapodást. A bacon, a kolbász, a bab és a tojás ugyanis egytől egyig sok proteint tartalmaz. Az ébredés utáni étkezést kihagyóknál magasabb dopaminszintet mértek, ami túlevéshez és hízáshoz vezethet. A dopamin funkciójának megértése közelebb vihet az elhízás megelőzéséhez és kezeléséhez – tették hozzá az amerikai szakértők. „Vizsgálatunk kimutatta, hogy a reggeli fogyasztása jelentősen visszaszorítja az édességek iránti sóvárgást. A fehérjében gazdag első étkezés azonban a sós és a zsíros falatok jelentette kísértést is mérsékelte. A reggeli kihagyása azonban egyre erősödő sóvárgáshoz vezetett a nap során” – fogalmazott a kutatást vezető Heather Leidy professzor, a Missouri-Columbia Egyetem munkatársa.

Leidy a különböző összetételű reggelik hatását vizsgálta a résztvevők dopaminszintjére, mely az impulzusokat és a jutalomközpontot szabályozza, beleértve az ételek iránti sóvárgást is. Az evés fokozza a dopamintermelést, ami jutalomérzetet eredményez. A jutalomválasz kiemelkedő fontosságú a táplálkozásban, hiszen kontrollálja az elfogyasztott étel mennyiségét. „A túlsúlyos és elhízott emberek dopaminszintje más, így nekik többet kell enniük a jutalomreakció kiváltásához. A reggelit kihagyóknál is ehhez hasonló hatást figyelhettünk meg” – tette hozzá a szakember. A felmérésben résztvevők átlagéletkora 19 év volt, ám a tanulmány szerző egyetértenek abban, hogy az adatok a felnőttek többségére érvényesek. Az eredmények a Nutrition Journal című szaklapban jelentek meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés