2024. Február 28. szerda


Hozzávalók:
1 közepes méretű pulyka
1 citrom
3 zellerszár
2 közepes hagyma
1 tk. só
2 gerezd fokhagyma
3 csokor petrezselyem
4 tk. provanszi fűszerkeverék
2 ek. olívaolaj
2 csésze forró víz


ELKÉSZÍTÉSE:

Mialatt előmelegítjük a sütőt, tisztítsuk meg alaposan a szobahőmérsékletű madarat, távolítsuk el a maradék tollpihéket, mossuk ki kívül-belül és töröljük szárazra. A fél citrommal (a gyümölcsöt folyamatosan facsarva) dörzsöljük be a szárnyast kívül-belül. A két citromfelet a felkockázott zellerszárak, a felkockázott hagyma, a só, a fokhagyma, az apróra vágott petrezselyem és két tk. provanszi fűszer társaságában tegyük a pulyka belsejébe. A maradék fűszerrel és az olajjal dörzsöljük be kívülről is a húst, majd a lábakat és szárnyakat párban összekötve szorítsuk ezeket a madár testéhez.

Helyezzük a pulykát a mellével lefelé a tepsibe, szórjuk mellé a maradék zellert és hagymát, öntsük alá a forró vizet. Tegyük a sütőbe és lassú tűzön süssük kb. 30 percig, majd fordítsuk meg és süssük további 45 percig. Ismét fordítsuk meg, a húst locsoljuk meg, majd süssük tovább újabb 30 percig. Ezt követően még újabb néhány megfordítás és locsolás után további 45-60 perc sütés következik. A teljes sütési idő 2,5-3 óra.

Amikor elkészült, vegyük kis a sütőből, takarjuk le lazán megfelelő méretű alufóliával és hagyjuk pihenni a húst további 15 percig, majd tálaljuk.

További karácsonyi receptek

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés