2021. Június 23. szerda
Nehezen indul a nap, merevek, fájósak a tagjai, érzi, hogy az ízületei egyre kevésbé bírják az igénybevételt, esetleg már a porckopást is diagnosztizálták Önnél? A természetes eredetű glükozamin enyhíti a kellemetlenségeket és segít a megelőzésben is!

porc-wagner

Még csak idősnek sem kell lenni ahhoz, hogy fájós, merev ízületekkel ébredjünk reggelente: egyre több fiatal is panaszkodik rendszeresen jelentkező boka-, térd-, váll- és csípőfájdalmakra. A fájdalom fokozatosan alakul ki, kisugározhat távolabbi területekre is, eleinte jellemzően reggelente vagy hosszas ülés után felállva jelentkezik, később már éjszaka is gyötörheti a beteget. A lestrapált ízületekkel egyre nehezebben megy a mozgás, márpedig a passzivitás, a mozgáshiány tovább rontja az ízületek, a porcok anyagcseréjét, állapotát, felgyorsítja a porckopás folyamatát, fájdalmas gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Ezt az ördögi kört megállíthatjuk, ha ismerjük az ízületeink működését, és biztosítjuk azokat az anyagokat, amelyekre porcaink egészségéhez szükségünk van!

Kit fenyeget a porckopás?

Bármelyik életkorban, bárkinél kialakulhat az a helyzet, hogy az ízületi porcok felépülésének illetve lebomlásának egyensúlya felborul. Ez lehet a magasabb életkor velejárója, mivel az idősebbek porcai nem újulnak már meg olyan ütemben, mint fiatalon. Az is előfordulhat, hogy fokozott igénybevétel, például intenzív sport vagy túlsúly, ízületi gyulladás miatt több porc bomlik le, mint amennyi termelődik. Az ízületi porcok állapotát meghatározza, mennyi vízmegkötésre alkalmas anyag, glükozamin és kondroitin van a sejtközötti állományban. Ezek hiányában ugyanis a porc anyaga szárazabb, rugalmatlanabb, sérülékenyebb lesz, kopása felgyorsul. Jó tudni, hogy a porcproblémák megelőzése összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, mint a kezelése! Így mindazoknak, akiknél már jelentkeztek mozgásszervi panaszok, vagy az életvitelük miatt az ízületeik fokozott terhelésnek vannak kitéve (sportolóknak, túlsúlyosoknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, időseknek) ajánlott megelőzésként is gondoskodni a porcépítő glükozamin pótlásáról.

A glükozamin forrásai

porcplus

A glükozamin a szervezetben is megtalálható természetes aminosav, amely nélkülözhetetlen a súrlódásnak kitett ízületi porcok egészségének megőrzéséhez illetve regenerálódásához. Sokrétű szerepet tölt be: akadályozza a porcot bontó enzimek működését, javítja az ízületi folyadék „síkosító” hatását. A glükózamin-szulfátnak ezen kívül gyulladásgátló hatása is van. Ezt a fontos porcsegítő anyagot szervezetünk nem képes előállítani, így azt a táplálékkal kell biztosítanunk. Leggazdagabb forrásai a tengeri eredetű élelmiszerek, amelyek fogyasztása viszont Magyarországon nem éri el a nemzetközi átlagot, így szükségessé válhat étrendkiegészítővel való pótlása is. Mindazoknak megelőzésképpen is ajánlható, akiket a koruk, életvitelük, körülményeik miatt porckopás vagy csontritkulás fenyeget.


Forrás: wagner.hu
2017. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés