2024. Július 14. vasárnap
A női intim szerveket különleges védőmechanizmus, a hüvely nyálkahártyáján élő jótékony baktériumok serege óvja a fertőzésektől, az esetleges betolakodó kórokozók elszaporodásától. Jó tudni azonban, hogy a hüvely mikroflórájának ezt az egészséges egyensúlyát számos körülmény felboríthatja.

Pearls

Manapság a laikusok is egyre többet tudnak az emberi szervezet mikrovilágáról, azokról a „barátságos” baktériumokról, amelyek az emésztőcsatorna nyálkahártyáin egész telepeket alkotva akadályozzák a szintén jelen lévő kórokozó mikroorganizmusok túlszaporodását. Hasonló mikroflóra védi a helyzetük miatt különösen sérülékeny női szerveket is. Az úgynevezett probiotikumok, köztük a tejsavat és egyéb védőanyagokat termelő lactobacillusok gondoskodnak a hüvely enyhén savas kémhatásának fenntartásáról, ezzel a betolakodó kórokozók számára kedvezőtlen életfeltételeket teremtve.

Mi árt az intim flórának?

Az egészséges hüvelyflóra törékeny egyensúlyát sokféle külső-belső hatás, körülmény felboríthatja. Más szerveket érintő betegségek, ezek kezelése közben antibiotikumok vagy hormontartalmú gyógyszerek szedése, kemo- vagy sugárterápia, a hormonális változásokat hozó állapotok (terhesség, szoptatás, klimax), a fogamzásgátlók vagy a hüvelyi spermaölő szerek károsíthatják a probiotikumokat. Pusztíthatja a hüvelyflórát sok egyéb, amire nem is gondolnánk, például a túlzott intim tisztálkodás, a gyakori hüvelyöblítés, illetve az immunrendszert gyengítő életvitel, így a tartós stressz, a dohányzás és az alkohol is.

Az intim baktériumflóra egyensúlyának megbomlása utat nyithat a kórokozók (patogén baktériumok, gombák stb.) támadásai előtt. Ezt általában a korábban tiszta, fehéres, szagtalan hüvelyváladék jellegének, színének, illatának, mennyiségének a megváltozása jelzi először. Ha ekkor nem történik meg az intim flóra helyreállítása, és a kórokozók túlsúlyba kerülnek a probiotikumokkal szemben, akkor a probléma súlyosbodhat, jóval kellemetlenebb tünetek jelentkezhetnek, égő, viszkető érzés, fájdalom, húgyúti vagy ivarszervi gyulladás alakulhat ki.

Támogassa védelmi rendszerét!

A védelmet nyújtó, természetes hüvelyi mikroflóra épsége a szervezet hasznos baktériumainak pótlásával tartható fenn. Ha pedig a kényes bakteriális egyensúly felborult, a probiotikumok tudatos visszatelepítésére van szükség a helyreállításához. Sokféle, élőflórát tartalmazó élelmiszer fogyasztása segíthet ebben: például erjesztett tejtermékek, joghurt, sajt, túró, a tejsavat tartalmazó savanyúságok, kovászos uborka, savanyú káposzta stb. Az élelmiszeripar élőflórával gazdagított készítményekkel támogatja az egészséges baktériumflóra fenntartását. Tudni kell azonban, hogy az ezekben lévő probiotikumok a levegő oxigénje és az emésztőcsatornában lévő savak roncsoló hatása miatt elpusztulhatnak. Sikeresebb a belső flóra visszatelepítése az élőflórás étrend-kiegészítőkkel, különösen, ha olyat választ, melynek speciális védőrétegei egészen a célba érésig megóvják a baktériumokat.


2013. 11. 19. (Aktualizálva - 2017. 03. 09.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés