2024. Július 22. hétfő
A PCOS napjainkban már szinte népbetegségben számít, megnehezítve a teherbeesést is. Sajnos ekkor a fogamzás akár több évig is elhúzódhat, azonban a legújabb kutatások szerint ha odafigyel arra, mikor étkezik, jelentősen megnövelheti az esélyeit. A betegség és a termékenység kapcsolatáról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A PCOS-sel a legtöbb nő akkor szembesül, amikor a fogamzásgátló letétele után hosszú hónapok után sem következik be a várva várt teherbeesés. Ilyenkor több tényező is megnehezíti teherbeesést, többek között az alacsony progeszteron szint, az inzulinrezisztencia, illetve a tesztoszteron túltermelődése, melyeket megfelelő kezeléssel és életmóddal normalizálni lehet.

Nem mindegy, mikor mennyi kalóriát fogyaszt

Prof. Daniela Jakubowicz, a Wolfson Medical Center munkatársa az egészséges életmódon belül azt is hangsúlyozza, hogy a PCOS-ben szenvedő, normál súlyú nőknek érdemes nagy figyelmet fordítaniuk arra is, hogy pontosan mikor is esznek a nap folyamán, ugyanis ezzel növelhetik a termékenységüket. Hogy pontosan hogyan is kéne nekik beosztaniuk az étkezéseiket? A kutatók szerint a legjobb az lenne, ha a reggeli órákban magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasszanak – beleértve a fehérjéket és a szénhidrátokat is-, míg utána csökkentenék. A professzor szerint ezáltal jelentősen mérséklődhet az inzulinrezisztencia mértéke, ami alacsonyabb tesztoszteron szinthez, és megfelelő peteéréshez vezet. Hogy bizonyítsák elméletüket, 60 normál BMI-vel rendelkező PCOS-es nőt vizsgáltak, kiknek 1800 kalóriás ételeket adtak 90 napon keresztül. A résztvevőket két részre osztották úgy, hogy az egyik csoport 983 kalóriát fogyasztott reggelire, 645-öt ebédre, majd 190-et vacsorára. A B csoportnak mindezt fordítva tálalták, tehát ők 190 kalóriát ettek reggel, 645-öt ebédre és 983-at vacsorára. 90 nap után mindenkinek megvizsgálták a tesztoszteron, glükóz, az inzulin értékét, valamint a menstruációjukat és az ovulációjukat. Ahogy az várható volt a BMI-ben egyik csoport sem mutatott változást, viszont azok, akik reggel jól belakmároztak, náluk 56 %-kal csökkent az inzulin érték, míg 50 százalékkal a tesztoszteron, így az ovulációjuk is kielégítő lett.

PCOS leggyakoribb tünetei

fokozott szőrösödés (pl. bajusz, szakáll)

túlsúly

menstruációs problémák

meddőség

pattanások

Lehetséges a gyermekvállalás, de nem mindig megy könnyen

„A PCOS terápiája bár hosszú folyamat, azonban életmódváltással (megfelelő étkezés, testmozgás), valamint gyógyszeres úton orvosolhatóak a tünetek. A betegség szerencsére nem zárja ki a gyermekvállalást, de ehhez szükségesek az egyéni vizsgálati eredmények ismeretei is, így azt nem lehet megmondani, hogy a fogantatás milyen gyorsan következik majd be.” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS specialistája.


Forrás: Budai Endokrinközpont
2014. 03. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés