2024. Július 21. vasárnap
A passzív dohányzás eddig is hosszú bűnlajstromát egy újabb tétellel gazdagítja egy amerikai kutatás, amely szerint a dohányfüstnek kitett embereknél megnő a halláskárosodás kockázata.

Korábbi vizsgálatok dohányzóknál már mutattak ki összefüggést a hallás romlása és a cigarettázás között, passzív dohányosoknál azonban most első alkalommal derült fény a kapcsolatra. A szakértők úgy vélik, hogy a dohányfüst a fülben lévő kiserekben rontja a vér áramlását, emiatt a szervben oxigénhiány alakul ki, és toxikus anyagok halmozódhatnak fel. A károsodás eltérő jellegű, mint amit zajhatás vagy egyszerűen az öregedés okoz.

passzív dohányzás, halláskárosodás

A megállapítás alapjául szolgáló kutatásban a Miami Egyetem és a Floridai Állami Egyetem kutatói több mint háromezer nem dohányzó önkéntes hallástesztjét elemezték, valamint ellenőrizték vérükben a nikotin egyik melléktermékének, a kotinin nevű vegyületnek a szintjét, hogy megállapítsák, ki és milyen mértékben volt passzív módon cigarettafüstnek kitéve.

Kiderült, hogy a passzív dohányosoknál sokkal nagyobb volt a halláskárosodás kockázata, mint azoknál, akik füstmentes környezetben töltötték idejüket. A passzív dohányzás az alacsony, közepes és magas hangfrekvenciákon is mintegy harmadával növelte a hallásromlás kockázatát.

Mint David Fabry kutatásvezető a BBC-nek elmondta, nem tudják pontosan, mekkora az a füstmennyiség, amely már hallásromláshoz vezet, ám a legjobb elkerülni a kockázatnövelő füstöt.


Forrás: MTI
2010. 11. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés