2024. Július 18. csütörtök
Egy 83 éves amerikai férfit a 240 voltos áramütés következményétől óvta meg a mellkasába beoperált pacemaker, mert visszaütött.

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratában ismertetett esethez hasonló valószínűleg még soha nem fordult elő a világon. Az idős férfit zuhanyozás közben rázta meg az áram, amikor a falra szerelt fém kapaszkodó véletlenül érintkezett egy 240 voltos áramforrással. A férfi az áramtól rángatózni kezdett, és nem tudta elengedni a csövet.

pacemaker

Szerencséjére defibrillátor pacemakere volt, amelynek az a feladata, hogy ha a szív a ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, áramütést mérjen rá, így szüntesse meg a fibrillációt és előzze meg, hogy a vérkeringés leállása miatt az agy visszafordíthatatlanul károsodjon.

A műszer érzékelte a különös elektromos jelenséget, és kétszer ütött. A belső áramütés eredményeként a beteg elengedte a rudat, és kizuhant a zuhanyból.

Mivel a pacemaker folyamatosan EKG-görbét rögzít, az esetet ismertető folyóirat azt is bemutatta, miként ütött kétszer a műszer, ami után a szívműködés zavartalanul folytatódott.


Forrás: MTI
2011. 04. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés