2024. Május 18. szombat
A zavaró érzés sokszor csak mozgatással szűnik meg -  A nyugtalan láb szindróma rizikófaktorai -  Ezért fontos az alváslaborban végzett alvásvizsgálat
Viszonylag gyakori betegség, sokan mégsem tudják, hogy a lábukban éjszakánként jelentkező furcsa, bizsergő érzést a nyugtalan láb szindróma okozza. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ Alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a jelenség idővel komoly alvászavarhoz vezethet, de ha a kivizsgálás során, szükség esetén alváslaborban sikerül diagnosztizálni, van lehetőség a kezelésre.

A zavaró érzés sokszor csak mozgatással szűnik meg

A nyugtalan láb szindróma akadályozhatja az alvást.Bizsergő, nehezen beazonosítható érzés jelentkezik a lábban elalváskor vagy alvás közben? Reggelente szinte sosincs ilyen panasz, a nap folyamán azonban egyre gyakrabban? Akár az esti pihenés, a tévénézés, olvasás sem zavartalan, mert fel kell állni, járkálni, mozogni? Olyan, mintha nem találná a helyét? Éjjelente olyan intenzív az érzés, hogy szinte lehetetlenné teszi az alvást?

Nyugtalan láb szindróma

Könnyen lehet, hogy mindez a nyugtalan láb szindróma következménye. Ez pedig nem csak egy jól körülírt probléma, hiszen következtében károsodik az alvás szerkezete, csökken a fiziológiás mélyalvás mennyisége, és előbb-utóbb állandósul az alvászavar.

Mindezek miatt megjelenhet a napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, a figyelem-, és memóriazavar, a koncentrálóképesség csökkenése. A helyzet odáig fokozódhat, hogy az érintett akár nyugodtan ülni sem képes tartósan, mert „hangyák mászkálnak a lábán”, így akár a munkahelyén is többször járkálnia kell.

A mielőbbi felismerés és kezelés érdekében minden esetben neurológust, szomnológust ajánlatos felkeresni, hiszen a tünetek megszüntetésével jelentős életminőség javulás érhető el.

A nyugtalan láb szindróma rizikófaktorai

• Női nem.

A megfigyelések szerint nőknél gyakrabban jelentkezik a nyugtalan láb szindróma, különösen terhesség alatt. Sok esetben szülés után megszűnik.

• Családi halmozódás.

A tünetegyüttes gyakran generációkon keresztül öröklődik.

• Bizonyos betegségek.

Előfordul, hogy egyes betegségek „kíséretében” jelenik meg a nyugtalan láb szindróma. Tipikusan ilyen lehet a cukorbetegség, a reumatológiai kórképek, a Parkinson-kór.

• Vashiányos vérszegénység.

Mivel a nyugtalan láb szindróma pontos kiváltó okát és létrejöttének mechanizmusát még nem ismerjük, a rizikófaktorokat is csupán a tapasztalataink kapcsán tudjuk megnevezni, de ezek fontos adalékok a diagnosztizáláshoz – hangsúlyozza Vida főorvosnő.

Alváslabor alvó nő

Ezért fontos az alváslaborban végzett alvásvizsgálat

Az alváslaborban számos alvászavar oka diagnosztizálható.- A nyugtalan láb szindróma és az alvászavar megszüntetése felé vezető első lépés a pontos diagnózis felállítása. Ez nem minden esetben könnyű, de mindenképpen építenünk kell a kikérdezésre, az ismert betegségek feltérképezésére, a fizikális vizsgálatra.

Előfordulhat azonban, hogy alváslaboratóriumi kivizsgálásra van szükség, melynek során az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket tudjuk regisztrálni – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ Alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus.

A szervezet alvás alatti működésének regisztrálásához az alvástechnikus szenzorokat helyez fel a testre, egész pontosan a fejbőrre, a szem köré, a mellkasra és a lábra. A rögzített szenzorok olyan hosszú vezetékekkel csatlakoznak egy számítógéphez, hogy szabadon lehet tőlük mozogni az ágyban. A kézujjra felhelyezett pulzoximéter segítségével a vér oxigénszintjét és a perifériás pulzust is monitorozni tudjuk. Ha az alvásvizsgálat során bebizonyosodik a nyugtalan láb szindróma diagnózisa, hatékony kezelést tudunk választani.

Amennyiben másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése szükséges. Ha kimutatható, meg kell szüntetni a vashiányt, rendezni kell a cukorbetegséget, és érdemes felhagyni a dohányzással, a gyakori alkoholfogyasztással és az élénkítő szerek túlzott használatával.

Amennyiben az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szintén neurológus, szomnológus feladata.


Forrás: JóAlvás Központ
2022. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés