2024. Július 18. csütörtök
Fürdőzés  -  Húgyúti fertőzések  -  Étkezés  -  Légkondicionált helységek  -  Allergia  -  Szív- és érrendszer  -  Folyadékpótlás  -  Légköri változások, frontok  -  Nyáron is támogassuk az immunrendszert!


A nyár a pihenés, a kikapcsolódás időszaka, de ha nem figyelünk kellően a lehetséges veszélyforrásokra, felütheti a fejét a baj. Könnyen elronthatja az utazásunkat egy nem várt fertőzés. Az idős, beteg családtagok kiemelt figyelmet igényelnek a hőség idején, a gyerekeket a balesetektől is meg kell óvnunk. Milyen ártalmakkal kell számolnunk?

Fürdőzés

A fürdőzés, különösen a sekély természetes vizekben, ahol lassabb az öntisztulás és gyorsabb a vegetáció az érzékeny bőrűeknél viszkető bőrelváltozást, ekcémát válthat ki. A strandfürdők klóros vize is irritálhatja a bőrt. A szennyezett víz azonban ennél sokkal komolyabb veszéllyel járhat, akár komolyabb bélfertőzést, még vérhast is okozhat. Ezért óvakodjunk ellenőrizetlen vizekben fürödni és a strandokon is fontos a higiéniás szabályokat betartani, hogy elkerüljük a bőr, a köröm gombás és egyéb fertőzéseit.

Nyár fertőzések

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések is gyakoriak nyáron, különösen a lányok hajlamosak erre. Zömében E. coli fertőzés áll a háttérben, de gombák, vírusok ugyanúgy előfordulhatnak. Fontos tudni, hogy nem minden esetben szükséges antibiotikumot szedni. Ha a tünetek csípő, égő érzés, gyakori vizelés) három nap után is fennmaradnak vagy láz, elesettség, véres vizeletürítés társul, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Megnézem az InnoFit termékeket >>

Étkezés

Nyáron hajlamosak vagyunk össze-vissza enni minden félét, emiatt aztán gyakoriak a hasi görcsökkel, hányással, hasmenéssel járó enterális fertőzések, melyeket vírusok, baktériumok egyaránt okozhatnak. Sajnos az ételfertőzések is felüthetik a fejüket, közülük a Salmonellával fertőzött tojás okozza a legtöbb gondot, de a nyers tejjel esetleg Listeria fertőzést is kaphatunk, ami szintén hasmenéssel jár. Várandósoknál a magzatkárosodás miatt különösen veszélyes lehet ez a fertőzés. Kerüljük a nyers tejet, a nyers tejjel készült ételek fogyasztását!

A húskészítmények a felületükön gyorsan szaporodó baktériumok miatt válhatnak fertőzés-forrássá. Gondosan mossuk meg sütés-főzés előtt a húsokat és fogyasszuk el minél hamarabb az elkészült ételt is.

A külföldi, különösen a trópusi országokba történő nyaralásnál legyünk fokozottan óvatosak! Csak palackozott vizet fogyasszunk, kerüljük a nyers zöldségek fogyasztását! Kizárólag úgy lehet elkerülni a parazitás fertőzéseket, ha szigorúan betartjuk a higiénés szabályokat.

Légkondicionált helységek

A légkondícionált helyiségekben történő munkavégzés vagy a járművekben a lehúzott ablaknál történő utazás az arcüreg, a fül gyulladását, de akár tüdőgyulladást is okozhat az arra érzékenyeknél. Fontos a légkondicionáló berendezések karbantartása, és a külső hőmérséklethez képest 5 Celsius foknál nem alacsonyabb hőmérséklet beállítása. Nyáron találkozhatunk az egy napig tartó lázas állapotokkal, melyek mögött mindig vírusfertőzés áll. Az antibiotikumok ezekben az esetekben teljesen hatástalanok, sőt tovább rontják a helyzetet.

Allergia

Az orrdugulással, tüsszögéssel, viszkető, égő, szúró szemfájdalommal járó allergiás folyamatok a nyári szárazság idején fokozódnak. Az allergiás egyének számára inkább az őszi-kora tavaszi időszak alkalmas a pihenésre, amikor alacsony a pollenkoncentráció a levegőben. Párásítással, nedves takarítással, rövid idejű, éjszakai szellőztetéssel csökkenthetjük a lakásban szálló por-, pollenkoncentrációt. Aki teheti, használjon levegőszűrő-berendezést otthonában.

Szív- és érrendszer

A hőség nagyon igénybe veszi az alkalmazkodó képességüket. A bőr felszínes erei kitágulnak ilyenkor, csökken a vérnyomás, fokozódik a párolgás, folyadékveszteség. Mindezek a tényezők nagy terhet rónak a szívre. Gyakoribbak ilyenkor az ájulással járó rosszullétek, a szívritmus zavarok és a vizenyővel, fulladással járó szívelégtelenség is hamarabb kialakul. Nyáron az alsó végtagokon fokozódnak a keringési zavarok, pangás alakul ki a visszerekben, akár a trombózis is kialakulhat. A hosszú órákig tartó repülés, ülés pl. buszos, autós kirándulás alkalmával mindenképpen pihenőidőket, lábtornát iktassunk be.

Idős, beteg szüleinknél, nagyszüleinknél mindenképpen figyelemmel kell kísérni a gyógyszerszedést!

Folyadékpótlás

Nyáron kisebb adag vérnyomáscsökkentőre, vízhajtóra van szükség. A folyadék és ásványi anyagok pótlásával elkerülhetőek az ionháztartás zavarai, amelyek szédülésben, gyengeségben, rendetlen szívműködésben, sőt zavart elmeállapotban is megnyilvánulhatnak. Magas víztartalmú zöldségfélékkel, levesekkel, teákkal jobb pótolni a verejtékezéssel elvesztett vizet és ásványi sókat, mint a vízivással. A nagy mennyiségű folyadékbevitel megterheli, az amúgy is gyengébb veseműködést és kimerítheti a szív működését.

Légköri változások, frontok

Melegfront idején fejfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar, vérnyomásesés, de vérnyomás kiugrás is előfordulhat. A trombózisok is gyakrabban jelentkeznek nyáron. A hidegfront epe, vesegörcsöket hozhat, fokozódnak a reumatikus izületi panaszok, fejfájást, ingerlékenységet, alvászavart is kiválthat. A fronthatások keveredhetnek és velük a tünetek is. A stresszes, kimerült emberek általában fokozottabban érzékenyek a fronthatásokra.

Megnézem az InnoFit termékeket >>

Nyáron is támogassuk az immunrendszert!

Nyáron tehát még inkább támogatnunk kell szervezetünk működését. A szív a vérkeringés és a veseműködés nagyon sok energiát felemészt. Bár friss zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz könnyebben hozzájutunk nyáron, mégsem hanyagolhatjuk el teljesen a vitaminok, ásványi anyagok pótlását.

Könnyebben átvészelhetjük a hőséggel járó ártalmakat, ha megtámogatjuk szervezetünk energiatermelését. Az intenzív napsugárzás fokozott terhet ró az antioxidáns védelmi rendszerünkre, így egészségünk, vitalitásunk megőrzése érdekében gondoskodjunk ebben az időszakban is antioxidánsok fogyasztásáról.

 

 Szponzorált tartalom


Forrás: Dr. József Erika

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés