2021. Június 23. szerda
Fürdőzés  -  Húgyúti fertőzések  -  Étkezés  -  Légkondicionált helységek  -  Allergia  -  Szív- és érrendszer  -  Folyadékpótlás  -  Légköri változások, frontok  -  Nyáron is támogassuk az immunrendszert!
A nyár a pihenés, a kikapcsolódás időszaka, de ha nem figyelünk kellően a lehetséges veszélyforrásokra, felütheti a fejét a baj. Könnyen elronthatja az utazásunkat egy nem várt fertőzés. Az idős, beteg családtagok kiemelt figyelmet igényelnek a hőség idején, a gyerekeket a balesetektől is meg kell óvnunk. Milyen ártalmakkal kell számolnunk?

Fürdőzés

A fürdőzés, különösen a sekély természetes vizekben, ahol lassabb az öntisztulás és gyorsabb a vegetáció az érzékeny bőrűeknél viszkető bőrelváltozást, ekcémát válthat ki. A strandfürdők klóros vize is irritálhatja a bőrt. A szennyezett víz azonban ennél sokkal komolyabb veszéllyel járhat, akár komolyabb bélfertőzést, még vérhast is okozhat. Ezért óvakodjunk ellenőrizetlen vizekben fürödni és a strandokon is fontos a higiéniás szabályokat betartani, hogy elkerüljük a bőr, a köröm gombás és egyéb fertőzéseit.

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések is gyakoriak nyáron, különösen a lányok hajlamosak erre. Zömében E. coli fertőzés áll a háttérben, de gombák, vírusok ugyanúgy előfordulhatnak. Fontos tudni, hogy nem minden esetben szükséges antibiotikumot szedni. Ha a tünetek csípő, égő érzés, gyakori vizelés) három nap után is fennmaradnak vagy láz, elesettség, véres vizeletürítés társul, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Étkezés

Nyáron hajlamosak vagyunk össze-vissza enni minden félét, emiatt aztán gyakoriak a hasi görcsökkel, hányással, hasmenéssel járó enterális fertőzések, melyeket vírusok, baktériumok egyaránt okozhatnak. Sajnos az ételfertőzések is felüthetik a fejüket, közülük a Salmonellával fertőzött tojás okozza a legtöbb gondot, de a nyers tejjel esetleg Listeria fertőzést is kaphatunk, ami szintén hasmenéssel jár. Várandósoknál a magzatkárosodás miatt különösen veszélyes lehet ez a fertőzés. Kerüljük a nyers tejet, a nyers tejjel készült ételek fogyasztását!

A húskészítmények a felületükön gyorsan szaporodó baktériumok miatt válhatnak fertőzés-forrássá. Gondosan mossuk meg sütés-főzés előtt a húsokat és fogyasszuk el minél hamarabb az elkészült ételt is.

A külföldi, különösen a trópusi országokba történő nyaralásnál legyünk fokozottan óvatosak! Csak palackozott vizet fogyasszunk, kerüljük a nyers zöldségek fogyasztását! Kizárólag úgy lehet elkerülni a parazitás fertőzéseket, ha szigorúan betartjuk a higiénés szabályokat.

Légkondicionált helységek

A légkondícionált helyiségekben történő munkavégzés vagy a járművekben a lehúzott ablaknál történő utazás az arcüreg, a fül gyulladását, de akár tüdőgyulladást is okozhat az arra érzékenyeknél. Fontos a légkondicionáló berendezések karbantartása, és a külső hőmérséklethez képest 5 Celsius foknál nem alacsonyabb hőmérséklet beállítása. Nyáron találkozhatunk az egy napig tartó lázas állapotokkal, melyek mögött mindig vírusfertőzés áll. Az antibiotikumok ezekben az esetekben teljesen hatástalanok, sőt tovább rontják a helyzetet.

Allergia

Az orrdugulással, tüsszögéssel, viszkető, égő, szúró szemfájdalommal járó allergiás folyamatok a nyári szárazság idején fokozódnak. Az allergiás egyének számára inkább az őszi-kora tavaszi időszak alkalmas a pihenésre, amikor alacsony a pollenkoncentráció a levegőben. Párásítással, nedves takarítással, rövid idejű, éjszakai szellőztetéssel csökkenthetjük a lakásban szálló por-, pollenkoncentrációt. Aki teheti, használjon levegőszűrő-berendezést otthonában.

Szív- és érrendszer

A hőség nagyon igénybe veszi az alkalmazkodó képességüket. A bőr felszínes erei kitágulnak ilyenkor, csökken a vérnyomás, fokozódik a párolgás, folyadékveszteség. Mindezek a tényezők nagy terhet rónak a szívre. Gyakoribbak ilyenkor az ájulással járó rosszullétek, a szívritmus zavarok és a vizenyővel, fulladással járó szívelégtelenség is hamarabb kialakul. Nyáron az alsó végtagokon fokozódnak a keringési zavarok, pangás alakul ki a visszerekben, akár a trombózis is kialakulhat. A hosszú órákig tartó repülés, ülés pl. buszos, autós kirándulás alkalmával mindenképpen pihenőidőket, lábtornát iktassunk be.

Idős, beteg szüleinknél, nagyszüleinknél mindenképpen figyelemmel kell kísérni a gyógyszerszedést!

Folyadékpótlás

Nyáron kisebb adag vérnyomáscsökkentőre, vízhajtóra van szükség. A folyadék és ásványi anyagok pótlásával elkerülhetőek az ionháztartás zavarai, amelyek szédülésben, gyengeségben, rendetlen szívműködésben, sőt zavart elmeállapotban is megnyilvánulhatnak. Magas víztartalmú zöldségfélékkel, levesekkel, teákkal jobb pótolni a verejtékezéssel elvesztett vizet és ásványi sókat, mint a vízivással. A nagy mennyiségű folyadékbevitel megterheli, az amúgy is gyengébb veseműködést és kimerítheti a szív működését.

Légköri változások, frontok

Melegfront idején fejfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar, vérnyomásesés, de vérnyomás kiugrás is előfordulhat. A trombózisok is gyakrabban jelentkeznek nyáron. A hidegfront epe, vesegörcsöket hozhat, fokozódnak a reumatikus izületi panaszok, fejfájást, ingerlékenységet, alvászavart is kiválthat. A fronthatások keveredhetnek és velük a tünetek is. A stresszes, kimerült emberek általában fokozottabban érzékenyek a fronthatásokra.

Nyáron is támogassuk az immunrendszert!

Nyáron tehát még inkább támogatnunk kell szervezetünk működését. A szív a vérkeringés és a veseműködés nagyon sok energiát felemészt. Bár friss zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz könnyebben hozzájutunk nyáron, mégsem hanyagolhatjuk el teljesen a vitaminok, ásványi anyagok pótlását.

Könnyebben átvészelhetjük a hőséggel járó ártalmakat, ha megtámogatjuk szervezetünk energiatermelését. Az intenzív napsugárzás fokozott terhet ró az antioxidáns védelmi rendszerünkre, így egészségünk, vitalitásunk megőrzése érdekében gondoskodjunk ebben az időszakban is antioxidánsok fogyasztásáról.

 

 


Forrás: Dr. József Erika

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés