2024. Július 13. szombat
Magyarországon is kaphatók speciálisan nőknek kifejlesztett, a fériakéhoz hasonló óvszerek, ám a hazai szakemberek tapasztalatai szerint elenyésző azok száma, akik valóban ismerik és használják is ezt a fajta fogamzásgátló módszert.

„Elméletileg már Magyarországon is kapható a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére szolgáló szexuális eszköz, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyáltalán nem elterjedt ez a fajta védekezési módszer hazánkban” – mondta a Medipressnek Dr. Polgár Zoltán, szülész – nőgyógyász.

női óvszer

Megerősítette a főorvos álláspontját a Durex óvszerforgalmazó cég 2006-ban, Magyarországon végzett Szexuális Jóllét Kutatása is, mely szerint a megkérdezettek mindössze 0,8 százaléka használja a női óvszereket.

Még mindig a hormontartamú tabletták és a férfi kondomok vezetik a fogamzásgátlási listát hazánkban. „Ennek oka az is lehet, hogy nehezen lehet beszerezni a női óvszerek Magyarországon” – mondta Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász.

A másik ok talán az lehet, hogy ez a módszer csak 75-80 százalékos biztonságot nyújt a nem kívánt terhesség ellen.

A női kondom mindkét végén egy-egy gyűrű található, egyik felét a vaginába, másikat pedig a hüvelybejárathoz kell illeszteni.


Forrás: Medipress
2010. 03. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés