2024. Június 24. hétfő
A mogyoróallergia, mely általában légzési problémákat okoz, egy brit kutatás szerint gyermekek esetében gyógyítható lehet. Az eredmények jelentős előrelépést jelenthetnek az immunterápia terén.

A cambridge-i Addenbrooke kórház kutatói Andy Clark vezetésével négy súlyosan allergiás gyermek fejlődését követték nyomon hat hónapon keresztül.

mogyoróallergia

A kísérlet során a gyermekeknek eleinte naponta 5 milligramm mogyorólisztet adtak, majd az adagot fokozatosan emelték, végül már 800 milligrammot kaptak naponta – ez körülbelül öt szem mogyorónak felel meg. A kísérlet végén a gyerekek napi tizenkét szem mogyorót is meg tudtak enni úgy, hogy nem lépett fel náluk a táplálék-túlérzékenységi reakció, amely súlyos esetben a betegek életét is veszélyezteti.

A kutatók célja olyan gyógymód megtalálása volt, amely megengedi, hogy ezek a gyerekek bizalommal ehessenek abból, ami ízlik nekik. Ez jobb életminőséget jelent számukra.

„Ez nem tartós gyógymód, de ha ezek a gyerekek továbbra is minden nap megeszik a mogyoróadagjukat, valószínűleg ezentúl is védettek lesznek a mogyoróallergiával szemben” – hangoztatta az orvos.

Az első kísérletet csak kis mintán végezték, négy gyermek vett részt benne, de azóta további tizennyolc gyermeket vontak be, és azt feltételezik, hogy az alkalmazott eljárás felnőtteknél is beválhat.

„Egyelőre korai lenne azt mondani, hogy az eljárás mindenkinél működik, mindenesetre fontos előrelépés” – mondta John Collard, az Allergy UK szervezet igazgatója.

A kilencvenes években több mogyoróinjekciós kísérletet végeztek, sikertelenül, mostanáig csak a méh- és darázscsípésre allergiás emberek érzékenységét sikerült csökkenteni. Az ételallergia terén ezek az első komoly eredmények.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés