2024. Július 15. hétfő
Egyre többen használják mobiltelefonjukat internetezésre, levelezésre, ami a szemüknek nem tesz jót: egy tanulmány szerint a kisméretű betűk miatt az okostelefonok szemfáradtságot és fejfájást okozhatnak.

Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy számítógépet használó emberek csaknem 90%-a tapasztalt már valamiféle szemproblémát. Dr. Mark Rosenfeld, a New York-i Szemészeti Főiskola professzora 130 önkéntes segítségével vizsgálta, hogy az emberek milyen közel tartják szemükhöz a mobiltelefonjaikat olvasás, vagy szövegírás közben.

mobiltelefon, szemfáradtság, fejfájás

Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevők átlagosan 36,5 cm-re tartották az okostelefonokat a szemüktől, néhányaknál viszont ez a távolság csak kevesebb, mint 18 cm volt. Ezzel szemben újság, vagy könyv olvasása közben átlagosan 40 cm a távolság a szem és az olvasott szöveg között.

A túlságosan megerőltetett szemek, főleg a szemüvegesek, vagy kontaktlencsét viselők körében gyakran szemfáradtságot okoznak. „Mivel az emberek közelebb tartják a készüléket a szemükhöz, ez azt jelenti, hogy a szemeknek sokkal erősebben kell dolgozniuk, hogy fókuszálni tudjanak az olvasott szövegre, a jobban igénybe vett szemek pedig sokuknál fejfájást és szemfáradtságot okoz” – mondta Rosenfeld.

Dr. Scott MacRae, a Rochesteri Egyetem orvosi központjának szemsebésze szerint az a legjobb és legegyszerűbb módszer a szemfáradás és a fejfájás ellen, ha a mobiltelefon betűméretét nagyobbra állítjuk.


Forrás: Medipress
2011. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés