2024. Július 14. vasárnap
A nemi herpeszről -  Milyen tünetei vannak a nemi herpesznek? -  Mit tehetünk?
A herpesz egy vírusos megbetegedés, mely jellemzően fájdalmas hólyagokat okoz. Leggyakrabban az ajkakon szokott megjelenni, ám előfordulhat a nemi szervek környékén is- ekkor genitális herpeszről beszélünk.

A nemi herpeszről

A nemi herpeszt- azaz a genitális herpeszt- a herpes simplex nevű vírus (HSV) okozza, mely a szexuális úton terjedő fertőzések csoportjába tartozik (vaginális, anális, orális szex alkalmával is fertőződhet az illető). Bizonyos statisztikák szerint 8-ból egy aktív szexuális életet élő embert érint. A kórokozónak két típusa is ismert (HSV I, HSV II), és mindkettő előidézheti a problémát (bár legtöbbször a HSV II áll a hátterében). Sokan úgy gondolják, hogy orális szex alkalmával a vírust nem lehet elkapni, pedig ez nagy tévedés. A HSV I által okozott orális herpesz ugyanis a szájról a nemi szervekre könnyen átterjedhet. Ez az oka annak, hogy a genitális herpesz egyes esetei a HSV-1 miatt következnek be. Mit tehetünk herőesz esetén?
Érdekesség, hogy a HSV vírusok látensek, vagyis úgy is jelen lehetnek a szervezetben, hogy nem mindig produkálnak tüneteket. Amikor az érintett megfertőződik, a kórokozó az ideggyökökbe jut, majd átterjed az ún. érzőidegi ganglionokra (idegdúc). Nemi szervek esetében ezek a ganglionok a hát alsó részén, a gerincvelő mellett helyezkednek el.

Milyen tünetei vannak a nemi herpesznek?

A tünetek, a fertőződés után kb. 2-12 nappal jelentkeznek, de a lappangási idő olykor 3 hét is lehet. A panaszok a leggyakrabban a következők:
• Hólyagok a nemi szervek, a végbélnyílás, a belső comb területén
• A víztiszta hólyagok begennyesednek, kifakadnak
• Fájdalom, égő érzés
• Viszketés
• Vizeletürítési nehézségek
• Intim folyás
• Hőemelkedés, láz
• Megnagyobbodott nyirokcsomók
Az első epizód, amikor a tüneteket tapasztalja, több hét is lehet. Fontos tudni, hogy mivel az idegdúcokba kerül a vírus, ott mindvégig jelen is lesz, így a nyugalmi fázis után újra megjelenthetnek a panaszok- ám jellemzően már sokkal enyhébb formában (de ekkor továbbra is fertőz)!

Mit tehetünk?

Ha az orvos a jelen lévő tünetek, illetve vérvizsgálat alapján diagnosztizálja a nemi herpeszt, úgy tüneti kezelés jöhet szóba. A fertőzés ugyanis nem gyógyítható, éppen ezért jelenik meg időről időre- mondja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Az alkalmazott gyógyszerek, kenőcsök a kiújulást hivatottak megelőzni, illetve a tünetek fennállásának időtartamát rövidítik le. A gyógyszereknek több típusuk van: vannak, melyeket tartósan lehet szedni és vannak olyanok is, melyeket a vírus aktiválódása során. Hogy melyiket célszerű alkalmazni, azt a kezelőorvos dönti el attól függően, milyen sűrűn újul ki a probléma, illetve van-e valamilyen immunrendszert gyengítő betegsége.

Nagyon fontos, hogy a betegség aktív szakaszában mindenképp használjon gumióvszert a fertőzés átadásának elkerülése érdekében!

 


Forrás: Nőgyógyászati Központ
2023. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés