2024. Június 25. kedd
A kismedencei szervek süllyedése -  Mi is az a méhgyűrű?
A méhgyűrű első hallásra kényelmetlen eszköznek tűnik, ám igen sok nőnél jelentős életminőség javulást hoz alkalmazása, ugyanis a kismedencei szervek – pl. a méh- süllyedése esetén remek szolgálatot tesz.

A kismedencei szervek süllyedése

A kismedencei szervek -főleg a méh-süllyedése (méhsüllyedés) igen gyakori a középkorú nők körében, csaknem a felük küzd vele. Oka általában a méhet, hüvelyt tartó körőszövetek gyengesége, melynek hátterében elsősorban nehéz szülés, menopauza, túlsúly, illetve nehéz súlyok tartósabb, rendszeresebb emelése áll. Az állapot bár nem életveszélyes, ám meglehetősen kellemetlen, így fontos orvosolni a problémát.Alhasi görcsök

Méhsüllyedés tünetei:


- Nyomásérzés
- alhasi, hüvelyi teltségérzés
- Deréktáji/alhasi fájdalom
- Inkontinencia
- Méh kitüremkedése
- Székrekedés
- Fájdalmas együttlétek

Enyhe esetben előfordulhat, hogy a méhsüllyedésnek nincsenek tünetei, és az orvos egy általános nőgyógyászati vizsgálat keretein belül észleli a problémát. Ilyen esetben nagy valószínűséggel semmilyen komolyabb terápiára nincs szükség, maximum a túlsúly leadása indokolt (ha van). Ezen kívül az orvos javasolhat medencefenék erősítő gyakorlatokat, hormonterápiát, méhgyűrű alkalmazását. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

Mi is az a méhgyűrű?

A méhgyűrű a hüvelybe helyezhető puha eszköz, amely megfelelő támasztást nyújt a hüvely falának, valamint a méh és más kismedencei szerveknek, hogy megakadályozza azok prolapszusát (vagyis azt, amikor a szervek lecsúsznak a helyükről és a hüvely félé domborulnak). Régebben a méhgyűrűk keménygumiből készültek, ma már inkább szilikonból állítják elő.
A méhgyűrűt általában mérsékelt vagy közepesen súlyos állapotok okozta tünetek enyhítésére ajánlják, valamint azon esetekre, amikor valamiért nem kivitelezhető a műtét. Ezek az eszközök különböző méretben kaphatóak, és az orvosa előzetes mérések alapján javasolja majd az érintett számára legoptimálisabbat.
“A modern, hüvelybe helyezhető pesszáriumok -ilyen a méhgyűrű és az ún. Kockapesszárium is- orvosi szilikonból készültek, ezáltal könnyűek, rugalmasak, könnyen tisztíthatóak, fertőtleníthetőek, így használatuk biztonságos. Több típusuk létezik: vannak, melyeket 3 hónapig fenn kell hagyni, majd az orvos kiveszi, megtisztítja (ezek főleg a régebbi típusok), de léteznek olyanok is, melyeket a páciens esténként önmaga távolít el, fertőtleníti, majd reggel visszahelyezi. Viselésük nem okoz semmilyen kényelmetlenséget-kivéve akkor, ha nem jó méretet alkalmaz az illető. Ha túl kicsi, akkor könnyen elmozdul, ha túl nagy, akkor az kellemetlen érzéssel jár. Ilyenkor más méretre szükséges áttérni- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.
A szakértők azt javasolják, hogy a méhgyűrű viselése mellett érdemes medencefenék tornát is végezni, ugyanis, ha az illető fiatalabb és csupán enyhe fokú a süllyedés, úgy meglehet, hogy egy idő után a probléma ezáltal megszűnik. Menopauza után pedig ösztrogéntartalmú krémet is érdemes alkalmazni, mivel az ösztrogén pozitívan hat a medencefenék funkcióira, a szövetek erősebbé, rugalmasabbá válnak.


Forrás: Nőgyógyászati Központ
2023. 09. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés