2024. Július 14. vasárnap
Vérzészavarok -  Folyás, viszketés -  Fájdalmas együttlétek -  Alhasi fájdalom

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A menopauza óriási változásokat idéz elő a női hormonrendszerben, melynek hatására több furcsa és zavaró tünet jelentkezhet. Viszont vannak olyan problémák, melyekkel jobb orvoshoz fordulni, mivel kezelést igényelhetnek. Hogy milyen panaszokat érdemes klimax után komolyan venni, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától kérdeztük meg.


Vérzészavarok

Fontos tudni, hogy a klimax nem egyik napról a másikra történik, hanem hosszú éveket ölel fel. 3 szakaszra bontható: premenopauza, perimenopauza, majd maga a menopauza (melyeket a postmenopauza követ). Mindegyik szakasz más-más hormonális változásokkal jár- először csak a progeszteron szintje csökken, majd az ösztrogéné is. Természetesen ez komoly hatást gyakorol a menstruációs ciklusra is, ám ez nem jelenti azt, hogy hirtelen meg is szűnik.

Eleinte rendszertelenné válik, kimaradhat egy-egy hónap, később akár több is. Valódi klimaxról akkor beszélünk, ha már egy éve nem jelentkezett vérzés. Előtte természetesnek számít, ha olykor menstruációt tapasztalunk. Azt viszont nagyon komolyan kell venni, ha a menopauza után lép fel hüvelyi vérzés, ugyanis az daganatra, sőt, rosszindulatú folyamatokra is utalhat, így ekkor mindenképp javasolt nőgyógyász felkeresése!

Menopauza zavarok

Folyás, viszketés

A folyás, viszketés, égő érzés mind hüvelyfertőzésre utaló jelek. A hormonális változások miatt klimax után ez nagyobb eséllyel fordul elő, mivel ahogy csökken az ösztrogénszint, úgy változik a lactobacillusok mennyisége és a hüvely Ph-ja is. Ez pedig jelentősen növeli az intim fertőzések esélyét. Megoldást jelenthet a lactobacillus-helyreállító kúra, ám ha az nem bizonyul elegendőnek és a probléma vissza-visszatér, úgy ösztrogénpótlás javasolt- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fájdalmas együttlétek

Szintén a hormonális változásoknak tudható be a libidó csökkenése, hüvelyi atrófia (a hüvelyi nyálkahártya elvékonyodása), valamint a hüvelyszárazság is. Ezek miatt az intim együttlétek fájdalmasak, kellemetlenek lehetnek, ráadásul így könnyebben keletkeznek apróbb sérülések is a hüvely belsejében, ami még inkább elősegíti a fertőzések fellépését. Síkosítóval, ösztrogéntartalmú hüvelykúpokkal, tablettákkal orvosolható a probléma.

Alhasi fájdalom

Az alhasi fájdalom a menopauzától függetlenül igen gyakori tünet, mely számtalan problémára utalhat- ezek közt vannak banálisak és igen komolyak is, ezért mindenképp kivizsgálást igényel, főleg, ha erős a fájdalom és nem múlik. Mivel többek között nőgyógyászati probléma is állhat a hátterében, célszerű nőgyógyász szakorvost is felkeresni, hiszen olyan zavarok is generálhatják a fájdalmat, mint a mióma, ciszta, sőt, akár petefészekrák is (ez főleg a klimax után sújtja a nőket, így jobb vigyázni).


Forrás: Nőgyógyászati Központ
2022. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés