2024. Július 22. hétfő
A mellrákos daganatok növekedésének új modelljét dolgozták ki norvég kutatók egy vizsgálat során, melyből az is kiderült, hogy a daganatok egyénenként és kortól függően változó intenzitással nőnek.

A norvég Etiológiai Kutatási Intézet munkatársai közel négyszázezer nőt vizsgáltak meg kutatásuk során. A daganatok növekedése páciensenként igen változó volt.

mammográfia, nő, mellrák>

Minden huszadik tumor egy hónap alatt a duplájára, 10-ről 20 milliméteresre növekedhet, de voltak olyan esetek, ahol ehhez hat évre volt szükség. A daganatok átlagosan 1,7 év alatt nőttek meg10 milliméterről 20 milliméterre.

Az eredmények szerint ugyan a tumor növekedési sebessége egyénenként nagyon különböző, de általában elmondható, hogy a kor előrehaladtával csökken. Ennek különös jelentősége van a szűrővizsgálatok szempontjából, hiszen míg egy 5 mm-es daganatot csak az esetek 26%-ában sikerült felfedezni, addig egy 10 mm-est már 91%-ban.

A kutatócsoport összevetette a most kifejlesztett növekedési modellt a jelenleg használt ún. Markov-modellel, és eredményeik szerint a mostani közel kétszer pontosabb, mint a Markov-féle változat.


Forrás: Medipress
2008. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés