2021. Szeptember 24. péntek
A méhnyakrákos esetek több mint 90 százalékáért világszerte nyolc típusú humán papillóma vírus (HPV) felelős, amelyek a következő generációs vakcinák célpontjai lehetnek.

A The Lancet című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban 38 országban 60 év alatt előfordult 10 575 invazív méhnyakrákos esetet elemzett a nemzetközi kutatócsoport. Eredményeik szerint nyolc HPV-típus (a 16-os, 18-as, 45-ös, 33-as, 31-es, 52-es és a 35-ös) volt felelős az összes eset több mint 90 százalékáért.

méhnyakrák, HPV-írus

A jelenleg forgalomban lévő vakcinák a 16-os és a 18-as típus ellen védenek, valamint keresztvédettség folytán részlegesen a 31-es és a 45-ös HPV-típus ellen. A humán papillóma vírusnak 118 különböző típusát azonosították eddig, körülbelül negyven fertőzi meg a genitáliákat, és tizenkettőről tudják, hogy rákot okozhat.

A méhnyakrákos esetek mintegy 80 százaléka a fejlődő országokban fordul elő jelenleg. A most közzétett tanulmányban Európából, Észak- és Dél-Amerikából, Afrikából, Ázsiából és Óceániából származó adatokat tekintettek át a kutatók.

A The Lancet ugyanazon számában közölt kommentárjában Cosette Wheeler, az amerikai Új-Mexikói Egyetem munkatársa „herkulesi erőfeszítésként” jellemezte a kutatást, mely alappontként szolgálhat a jövőben.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés