2024. Július 25. csütörtök

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A mediterrán étrend, mely gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, olívaolajban, olajos magvakban és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, régóta a szív számára egészséges és ajánlott diéták közé tartozik. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint jótékony hatása még szembetűnőbb a tanult és a jómódú emberek esetében. Az eredményeket az International Journal of Epidemiology című kiadványban közölték.


A kutatás során 19000 férfi és nő étrendjét, bevételét és tanulmányi végzettségét vizsgálta egy olasz csapat. A mediterrán diéta szerint élő gazdagok és tanult emberek szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázata 60%-kal alacsonyabbnak bizonyult. Ez nem volt igaz az alacsonyabb anyagi forrásokkal rendelkezőkre – annak ellenére sem, hogy hasonló diétát folytattak. Az egészség megőrzésére irányuló cselekvések, mint a rendszeres testmozgás, a rutinszerű kontroll vizsgálatok és a dohányzás mellőzése is gyakoribbnak bizonyult a gazdagabb réteg körében. Az eredmények más tényezők figyelembe vétele után is fennálltak, így a párkapcsolat megléte vagy a BMI befolyásoló hatása is kizárható volt.

Mediterrán étrend

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék: 38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne

- Füst- és szagmentes

- Tehetünk bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatjuk az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő.

- Könnyen hordozható, 5,9 kg, így akár a nyaralónkba is elvihetjük magunkkal.

- Négy személyt könnyedén kiszolgál, akár egyszerre készülhet benne a hús és a köret.

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A kutatók más lehetséges magyarázatokat is vizsgáltak az eltérés hátterében. Kiderült, hogy a tehetősebb réteg kevesebb húst, viszont több halat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztott a szegényebbekhez képest. Emellett többféle gyümölcsből és zöldségből állt az étrendjük, így több antioxidánshoz és elengedhetetlen tápanyaghoz jutottak. A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy az étel minősége legalább annyira fontos meghatározója az egészséges étkezésnek, mint az étel mennyisége és az étkezés gyakorisága.

„A pénz segítségével az emberek több, a mediterrán étrendnek megfelelő ételhez juthattak hozzá, így például gyümölcshöz vagy zöldséghez” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Giovanni de Gaetano, az I.R.C.C.S. Neuromed Institute megelőző népegészségtan részlegének főnöke. „A mediterrán étrend ételei, például a halak és az olíva olaj nem az olcsóbb termékek közé tartoznak. Képzeljünk csak el egy öt fős családot, ahol szeretnénk betartani a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsbevitelt. Nem hangzik egy olcsó mulatságnak.” A hozzávalók feldolgozása is különbözött a résztvevők között. A tehetősebb réteg egészségesebb módon készítette el az ételeit, így megtartva bennük az értékes tápanyagokat.

„Minél jobban él valaki, annál jobb egészségügyi szolgáltatást kap meg, annál többféle gyümölcshöz és zöldséghez jut hozzá, illetve annál jobban megérti az életmód és az étrend megelőző szerepét a betegségek kialakulásában” – magyarázta Joan Salge Blake, a Boston University munkatársa. „Mindez nem jelenti azt, hogy a szűkölködő családok nem követhetik a mediterrán étrend útmutatásait.” Ehhez segítségül Salga Blake pénztárcabarát, de egészséges tippeket is adott. • Keressük a változatosságot és a leértékeléseket! • Vásároljunk szezonális termékeket! • Ne főzzük túl a zöldségeket! • Vegyük meg nyugodtan a konzerv ételeket és a fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket! Tápanyagértékük azonos a friss társaikkal, és a pénztárcánk is hálás lesz az árukat tekintve. • Keressünk pénztárcabarát alternatívákat!


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés