2024. Június 17. hétfő
A vérnyomásra egy életen át figyelni kell -  Így segítenek a gyógyszerek -  „120/70” vérnyomás csökkentő tea a Gyógyfű Kft.-től -  Így hat az életmód a magas vérnyomásra
Ha megszületik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, felmerülhet a kérdés, hogy az ezek után elrendelt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek teljes mértékben megoldják-e a problémát? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint a szükség esetén elrendelt gyógyszeres kezelés mellett az életmód reformja is legalább ennyire jelentős. Tehát nem vagy-vagy, hanem is.

A vérnyomásra egy életen át figyelni kell

Akinél felállítják a magasvérnyomás betegség diagnózisát, számolnia kell azzal, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomására. Ez azonban nem feltétlenül egy kényelmetlen kötelességet jelent, sokkal inkább érdemes rá lehetőségként tekinteni. Az így nyert tudatossággal ugyanis akár az egészségi állapot egésze is javulhat, nem csupán a vérnyomás rendeződhet.

Különösen igaz ez az életmódban bevezetendő változtatások eredményeire! Ugyanakkor természetesen bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés is szükséges. 160/100 Hgmm fölötti vérnyomásnál, szövődmények és társbetegségek esetén is nagy szerepe van ugyan az életmódkezelésnek, de a gyógyszeres kezelés mellett.

Vérnyomás életmód

Így segítenek a gyógyszerek

A magasvérnyomás betegségre rendelt gyógyszerek különböző módon hatnak a szervezetre, más a hatásmechanizmusuk és más-más a velük való kezelés célja. A vérnyomáscsökkentésben használt gyógyszereknek négy fő, és számos további típusa van. A négy legfontosabb kategória a vízhajtók, az úgynevezett béta-blokkolók, a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitását gátló szerek és a kalcium-csatorna blokkolók.

A gyógyszerelés kapcsán azt érdemes hangsúlyozni, hogy makacs, nehezen kezelhető magasvérnyomás betegség esetén többféle gyógyszer kombinációjára is szükség lehet – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. Minden esetben elengedhetetlen, hogy a páciens valóban az elrendelés szerint szedje a gyógyszereit és jelenjen meg a kontrollvizsgálatokon, ugyanis a gyógyszerek adagolása, a típus és a megfelelő kombinációk kiválasztása rugalmas folyamat, ami mindig az adott állapothoz igazodik.

Ezen kívül érdemes tájékozódni a gyógyszerszedés szabályairól is, például fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A kivizsgálások során pedig arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni és figyeljék a szervezetük reakcióit, ami számunkra is fontos visszajelzés.

Gyógyfű vérnyomáscsökkentő tea

„120/70” vérnyomás csökkentő tea a Gyógyfű Kft.-től

Figyelmükbe ajánljuk a 35 éve működő Gyógyfű Kft. „12/70” vérnyomás csökkentő teáját. A gyógytea a legmagasabb minőségű GMP rendszerben készül, a természet tiszta erejét kínálják Önnek.

Az egyedi összeállítású teakeverék gyógynövényei gátolják a magas vérnyomásért felelős enzim működését, regenerálják az ereket és támogatják a keringési rendszert.

A teában fő komponensként használt vörös szőlő levél tartalmazza a vörös szőlőbogyó aktív hatóanyagait. A vörös bor előnyös hatását a keringési rendellenességek -köztük a magas vérnyomás- kapcsán kisérletekkel igazolták.

A gyógyteakeverékben használt szurokfű és a rózsagyökér a vörös színanyagok pozitív hatását erősítik fel. Utóbbi napjaink egyik legígéretesebb, a modern orvostudomány által újra felfedezett gyógynövénye, mely a szervezet egész működésére pozitív hatást gyakorol (adaptogén).

Megnézem a „120/70” vérnyomás csökkentő tea a Gyógyfű Kft.-től>>

Hogyan alkalmazzuk?

Hagyományos gyógyteaként készítjük el. 5-10 g /250 ml forró vízhez adva, napi két alkalommal fogyasztandó. A tea elsősorban a szervezet szinten tartására, megelőzésre szolgál. A kezelőorvos véleménye alapján alkalmas a gyógyszeres kezelés vagy a diéta kiegészítésére. Kialakult betegségnél mindig ki kell kérni az orvos véleményét!

Így hat az életmód a magas vérnyomásra

Magasvérnyomás betegeknek érdemes látniuk, hogy már az egyes életmódbeli változtatások is hatnak a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértékekre. Mi mennyivel csökkenti tehát az értékeket?

• Rendszeres testmozgás: 4-9 Hgmm

• DASH diéta: 8.14 Hgmm

• Korlátozott sóbevitel: 2-8 Hgmm

• Dohányzás elhagyása: 3-4 Hgmm

• Limitált alkoholfogyasztás: 2-4 Hgmm

• Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm

• Stresszkezelés: 5 Hgmm

Az életmód program további elemei – például izomerősítő mozgás, limitált szénhidrátbevitel, megnövelt rost- és növényi szterin bevitel, csökkentett telített zsírsavfogyasztás – szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre.

Megnézem a „120/70” vérnyomás csökkentő tea a Gyógyfű Kft.-től>>

Ráadásul ezek a hatások egymással is összefüggenek, hiszen például az egészséges szív diétájának is nevezett DASH étrend önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket.

A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob (vagyis kardio) mozgást végzünk, az olyan működéseket erősít meg, melyek többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.

A magas vérnyomás kezelésében tehát fontos összehangolni az életmódkezelést és szükség esetén a gyógyszerelést, hogy kivédhetők legyenek az esetleges súlyos szövődmények és jobb életminőség váljon elérhetővé.

 

Szponzorált tartalom


Forrás: KardioKözpont

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés