2024. Július 15. hétfő
A hajlam még nem magas vérnyomás betegség  -  Mennyi az annyi? -  Lehet, hogy nem is lesz szükség gyógyszerre?
Egyre többen tisztában vannak azzal, hogy az életmódjuk milyen komoly hatással van az egészségükre, de csak kevesen ismerik a konkrét összefüggéseket. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ orvosa az életmód magas vérnyomásra gyakorolt hatásaira hívta fel a figyelmet.

A hajlam még nem magas vérnyomás betegség

Magyarországon a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, és szerencsére egyre többen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé. Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben, ám a betegség manifesztációjához, kifejlődéséhez jelentősen hozzájárulunk az életmódunkkal. Olyannyira így van ez, hogy a már diagnosztizált magas vérnyomás betegség terápiájának is első lépcsőfoka kell, hogy legyen az életmódváltás, és csak a sikeresség függvényében ajánlott a gyógyszeres kezelés. Fontos megérteni, hogy az életmód terápia olyan értékeken tud változtatni, mint a vérnyomás, a koleszterin-és a vércukorszint, amelyek pedig a krónikus betegségek jelzői. Vagyis az életmódelemeink megváltoztatásával hatással lehetünk a magas vérnyomás, a hyperlipidémia, a cukorbetegség állapotára, bizonyos mértékig vissza is fordíthatjuk azt – hangsúlyozza Vernes doktornő. – Minél több rossz szokásunkat cseréljük le jó szokásra, annál jobbak az esélyeink a javulásra – akár már kialakult betegségek esetén is.

Mennyi az annyi?

Mindazoknak, akik még gondolkoznak az életmódváltáson, érdemes látniuk, hogy már az egyes változtatások is hatnak a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértékekre. Mi mennyivel csökkenti tehát az értékeket?

• Rendszeres testmozgás: 4-9 Hgmm

• DASH diéta: 8.14 Hgmm

•Korlátozott sóbevitel: 2-8 Hgmm

• Dohányzás elhagyása: 3-4 Hgmm

• Limitált alkoholfogyasztás: 2-4 Hgmm

• Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm

•Stresszkezelés: 5 Hgmm

Az életmód program további elemei – például izomerősítő mozgás, limitált szénhidrátbevitel, megnövelt rost- és növényi szterin bevitel, csökkentett telített zsírsavfogyasztás – szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre. Ráadásul ezek a hatások egymással is összefüggenek, hiszen például az egészséges szív diétájának is nevezett DASH étrend önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob (vagyis kardio)mozgást végzünk, az olyan működéseket erősít meg, melyek többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.

Lehet, hogy nem is lesz szükség gyógyszerre?

A gyógyszerek természetesen nagyon fontos szerepet töltenek be a kockázatot jelentő magas vérnyomás kezelésében, a kiemelkedően magas értékek rendezésében – hangsúlyozza dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ orvosa. - Azonban előfordulhat, hogy az életmódváltás hatására a rendszeres ellenőrzések során csökkenthető, sőt ideális esetben el is hagyható a gyógyszer. A legtöbb komolyabb esetben azonban a leghatékonyabb módszer a gyógyszerrel és az életmóddal történő vérnyomás-szabályozás– szakemberek, tehát kardiológus, dietetikus, mozgásterapeuta, életvezetési tanácsadó felügyelete mellett.


Forrás: MTI
2019. 02. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés