2024. Május 18. szombat

A tökéletes mosoly elérhető

Kozmetikai fogászat
1 . oldal
Elégedetlen a mosolyával, de nem tudja, hogy milyen korrekciós lehetőségek léteznek? Manapság számtalan kozmetikai fogászati beavatkozás közül választhatunk, melyek segítségével egyenletesebb és fehérebb, nem utolsósorban pedig egészséges fogsorunk lehet. Íme a legfontosabbak.

Fogfehérítés
Számos fogfehérítési lehetőség létezik, a beteg igényeitől és fogászati előzményeitől függően a fogorvos javasolhat a rendelőben elvégezhető beavatkozást vagy otthoni használatra alkalmas eszközt is a beteg rendelkezésére bocsáthat. Fontos, hogy kérje fogorvosa tanácsát bármilyen fogfehérítési kezelés megkezdése előtt.

kozmetikai fogászat

Bondozás
A bondozás fogszínű anyagok fogfelszíni használatával javítja a kicsorbult, eltört vagy megrepedt fogak megjelenését.

Kerámia/porcelán héj
Vékony, egyénre szabottan elkészített burok, ami a csorba, lekoptatott, tartósan elszíneződött, rosszul formált vagy enyhén ferdén álló fogak elülső részeit borítja.

Fogszabályozók/brekettek
A fogszabályozó eszközök, ezen belül is a fogak felszínére ragasztott kis tappancsok, a brekettek a ferdén álló vagy torlódott, a fogsorba nem megfelelően illeszkedő fogak elhelyezkedésén tudnak javítani.

Koronák
Segítenek a gyenge fogak megerősítésében, gyógyulásában, az elszíneződött vagy nem megfelelő alakú fogak külső borításával pedig javítják a fogak megjelenését.

Hidak
Hiányzó fogakat helyettesítenek, készülhetnek számos anyagból, például aranyból, ötvözetből, porcelánból, vagy ezeknek az anyagoknak a kombinációjából. A rögzített híd az állkapocsra vagy az ínyszövet alá van erősítve, és csak fogorvos tudja eltávolítani. A kivehető híd otthon könnyen eltávolítható és tisztítható.

Implantátumok
Hiányzó fogak pótlására alkalmas műfogak. Mivel sebészi beavatkozás szükséges a beültetéshez, a betegnek jó szájüregi és általános egészségi állapotban kell lennie, egészséges ínnyel és megfelelő csontszerkezettel kell rendelkeznie, valamint fontos a megfelelő szájhigiénés szokások betartása.

Protézisek
Ez is egy lehetőség a hiányzó fogak pótlására, amennyiben a beteg összes foga vagy fogainak nagy része hiányzik.

Bár számos korrekciós és kozmetikai lehetőség elérhető, fontos, hogy fenntartsuk a megfelelő szájhigiénét a mindennapi rendszeres fogmosással és fogselyemhasználattal, a kiegyensúlyozott étrenddel és a félévenkénti fogászati ellenőrző vizsgálatokkal.


Forrás: Medipress/Vital
2008. 12. 10. (Aktualizálva - 2012. 09. 20.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés