2022. Október 02. vasárnap
Felhívást fogalmazott meg és fogadott el az Európai Alapítvány az Újszülöttek Védelméért (EFCNI) Brüsszelben november 23-án a Koraszülött Világnaphoz kapcsolódóan. Célként az Uniós országok terhes- és koraszülött-gondozásának egységes szintre emelését sürgették.

A koraszülések száma az egészségügy egyik legfontosabb minőségi mutatója. Hazánk bár sokat tett az utóbbi években ezen arányszám javításáért, és ennek eredményeképpen ma már egy számjegyű rátáról beszélünk (8,5%), még mindig elmaradunk más uniós országok adataihoz képest. A svéd újszülöttek 4,7 százaléka, a francia csecsemők 6 százaléka és az osztrák babák 5,5 százaléka koraszülött – olvasható a Magyar Perinatológiai Társaság közleményében.

koraszülöttek

Az 1970-es évek elején megalakult Perinatális Intenzív Centrumok (PIC) kulcsszereplői a koraszülöttek gondozásának, ápolásának, a késői szövődmények és károsodások kivédésének. Az ott folyó szakmai munka minősége közvetlen hatással van nemcsak a babák életkilátásaira, de az epidemiológiai adatokra is.

„Hatalmas eredményt értünk el azzal, hogy ma már az 1000 gramm alatti születési súlyú újszülöttek is biztonsággal indulhatnak neki az életnek. Az ő túlélési rátájuknak  javulása áll a folyamatosan csökkenő csecsemőhalálozás mögött. Míg az 1960-as években hazánk csecsemőhalálozása több mint 30 ezrelék volt, az ezredfordulón 15 ezrelék, ma pedig 5 ezrelék körüli. Ezzel az eredménnyel a fejlett európai országok csecsemőhalálozási értéke átlagának közelébe jutottunk.

És hogy ez a szám tovább javuljon, újabb terápiás eljárások, műszeres kezelések állnak a rendelkezésünkre. Példaként említeném az éretlen koraszülött tüdejét segítő felületaktív anyagnak, a surfactansnak a megalkotását, és ide sorolnám azoknak a vírusellenes gyógyszereknek a bevezetését (pl. az RS vírus elleni oltóanyag), mely az éretlen tüdőt védi az élet első évében a későbbi súlyos szövődményektől”- mondta Dr Balla György neonatológus professzor, a MTA levelező tagja.


Szerző: Vital
2011. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés