2021. Május 08. szombat
Két éven belül a brit patikák polcaira kerülhet egy új, köhögés elleni gyógyszer, amelynek különlegességét fő hatóanyaga, a kakaóban is megtalálható teobromin jelenti, ami leválthatja a köhögés elleni szerekben gyakran megtalálható, ártalmatlannak nem mondható kodeint.

A tartós, azaz két hétnél hosszabb ideig tartó köhögés évente mintegy hét és fél millió embert érint Nagy-Britanniában. A legtöbb jelenlegi gyógyszer csak tüneti kezelést nyújt, méghozzá ópiátok formájában: a népszerű köhögés elleni szirupok kodeint tartalmaznak, ami egy természetes narkotikum.

köhögés, teobromin

Tavaly októberben a brit Egészségügyi Termékeket Felügyelő Ügynökség (MHRA) betiltotta a kodeintartalmú gyógyszerek alkalmazását 18 éven aluli betegek esetében, az esetleges komplikációk ugyanis sokkal veszélyesebbek, mint az alapbetegség.

Alyn Morice professzor, a Hull Köhögési Klinika munkatársa szerint a teobromin esetében ez a veszély nem áll fenn, és mivel a szer teljesen ízetlen, így azok is szedhetik, akik amúgy nem szeretik a csokoládét. A szakember munkatársaival a csokoládéban és kakaóban található teobromin jótékony egészségügyi hatásait vizsgáló kísérletsorozatuk végső fázisánál tartanak.

A teobromin csökkenti a bolygóideg irritációját, ami az egyik legfontosabb szempont a makacs köhögés legyőzésében. A BC 1036 elnevezésű szert a gyártó cég, a brit SEEK a következő néhány hónapban veti alá az utolsó tesztelési folyamatnak.

„Rendkívül nagy szükség lenne egy nem ópiát alapú szerre, ami kiválthatná a kodeint a köhögés elleni szerek sorából – nyilatkozta Morice. – Reméljük ez a mostani szer beváltja a hozzá fűzött reményeket és sikerrel csökkenti a betegek makacs köhögését.”


Forrás: Medipress
2011. 01. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés