2024. Július 14. vasárnap
A kismedencei fájdalom gyakori ugyan a szülőképes korú nőknél, ám sokan nem fordulnak vele orvoshoz – állítják a szakemberek.

Egy friss kutatás szerint az orvosoknak még rutinvizsgálat során is érdemes volna rákérdezni, hogy jelentkezik-e ez a tünet a nőknél. „Vizsgálatunk alapján sok szülőképes korú nő szenved a kismedencei fájdalom valamilyen formájától, ám erről nem szól az orvosának” – mondta a szerzőként közreműködő Karen Schliep, az egyesült államokbeli National Institute of Child Health and Human Development munkatársa a sajtóközleményben. „A nőgyógyászoknak rá kellene kérdezniük erre, ha eddig még nem tették meg, továbbá tájékozódni a fájdalom jellegéről és pontos helyéről a megfelelő kezelés megkezdése előtt. A nőknek pedig tudatniuk kell az orvosukkal, hogy fájdalmaik vannak” – tette hozzá a szakember.

A kutatók több mint négyszáz 18 és 44 év közötti nőt vettek górcső alá 14 klinikán Salt Lake City-ben és San Franciscóban, akiket képalkotó diagnosztikai vizsgálatra vagy műtétre jegyeztek elő meddőség, cikluszavar, sterilizáció vagy kismedencei fájdalom miatt. A résztvevők kétötödénél endometriózist diagnosztizáltak, tehát méh belszövetet találtak náluk a méhen kívül. 31 százaléknál más kórképet találtak, például cisztát vagy tumort. 29 százalékuknál nem találtak semmilyen kismedencei problémát.

A várakozásoknak megfelelően endometriózis esetén volt a legnagyobb a fájdalom valószínűsége (44 százalék), ugyanakkor a menstruáció alatti akut és krónikus fájdalom gyakori volt azoknál is, akiknél semmilyen betegséget nem találtak – jelent meg a Human Reproduction című szakfolyóirat internetes kiadásában augusztus 12-én.


Forrás: Medipress
2015. 08. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés