2021. Október 25. hétfő
Alacsonyabbnak bizonyult az allergiás gyermekek előfordulása azoknál a családoknál, ahol a tálakat kézzel mosogatták, mint ahol mosogatógépet használtak – állítják a Göteborgi Egyetem (Svédország) munkatársai.

A hagyományos kézi mosogatás megoldhatja a fejlett világ egyik égető problémáját, az allergiás megbetegedések növekvő arányát. Dr. Bill Hesselmar és munkatársai abból a feltételezésből indultak ki, miszerint a szokványos mosogatás kevésbé képes olyan tisztaságot elérni, mint a gép, ami az immunrendszer tornáztatása miatt védőhatást jelent az allergiás betegségek szempontjából. Az allergiás megbetegedések közelmúltban felállított elmélete a higiénés hipotézis, vagyis az ilyen jellegű kórállapotok kialakulására korunk túlzott tisztasága hajlamosít.

A Pediatrics február 23-i számában bemutatott vizsgálat során Svédország két régiójában élő mintegy 1000 gyermek adatait elemezték ki. A kutatás alapkérdése az volt, hogy egy jóléti társadalomban a mindennapi életvitelbeli tényezők (például a család mosgatási szokásai) mennyiben befolyásolják az allergia kockázatát. A 7-8 éves gyermekek szülei ilyen jellegű kérdőívet töltöttek ki, ezenfelül nyilatkozni kellett a gyermekeket érintő allergiás jellegű betegségekről is (ekcéma, asztma, szénanátha). A kutatók megállapították, hogy az allergiás gyermekek aránya alacsonyabb a hagyományos, kézzel való mosogatást preferáló háztartásokban. Mindazonáltal, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) szakértői arra intenek, hogy egyelőre még túl korai ezekből az eredményekből megfelelő következtetést levonni, ugyanis a higiénés hipotézis inkább a korai gyermekkorra fókuszál, és az élet első hat hónapjában történő antigénekkel való találkozás fontosságát emeli ki.


Forrás: Medipress
2015. 03. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés