2024. Június 24. hétfő
Az ekcéma nem csak kellemetlen tünet -  3 jel, amikor érdemes gondolni az allergiatesztre -  Az életallergia nem azonos az intoleranciával
Az atópiás ekcéma, a pollenallergia és az asztma az atópiás kórképek közé tartoznak és az érintett gyermekeknél gyakrabban alakul ki valódi allergia az ételekre és pollenekre, mint az erre a betegségre nem hajlamos gyermekeknél. Dr. Schmidt Emese, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint sok esetben a diéta hatására sem gyógyul meg az ekcéma, sőt az ételallergia ronthatja a bőrtüneteket, de ettől még nem kiváltó oka a bőrbetegség fellángolásának, amit alapvetően genetikai tényezők befolyásolnak.

Az ekcéma nem csak kellemetlen tünet

Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe.

Ekcéma és allergia kicsiknél

A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Az erre hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, vagyis a rendkívül száraz bőr mellett a végtagokon, arcon, fejbőrön viszketéssel járó bőrgyulladás mutatkozik. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is megjelenhetnek, a készítmények ugyanis döntően tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ekcéma mellett az ételallergia tünetei: hányás, hasmenés, hasfájás, csalánkiütés, de a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet.

3 jel, amikor érdemes gondolni az allergiatesztre

- Nem minden gyermekkori ekcémához társul allergia, vannak azonban jelek, amelyek esetén érdemes lehet elvégeztetni az allergiatesztek valamelyikét. Hogy ez valóban szükséges-e, illetve, hogy pontosan mi felé érdemes keresgélni, azt elsősorban a bőrgyógyásszal való egyeztetés során lehet pontosítani, hiszen ő az, aki a gyermek ekcémás panaszait, a kórlefolyást látja – hangsúlyozza Schmidt doktornő.

 

3 eset, amikor felmerül az allergiateszt szükségessége:


- Ha nem válik be az ekcéma kezelésének terve

A bőrgyógyász minden esetben javasol az ekcéma kezelésére bőrápoló szereket, tüneteket enyhítő szereket, szükség esetén gyógyszert. Ajánlhatja bizonyos triggerek (kiváltó tényezők) kerülését is, ami azonban nem azonos az allergénnel. Ha mindezek ellenére az állapot néhány hét múltán sem javul, vagy legalábbis nem számottevő a javulás, érdemes elgondolkozni az allergiateszten.


- Ha bizonyos éltelek, italok fogyasztása után fellángol az ekcéma

Ha az adott élelmiszer nagymértékben súlyosbítja a tüneteket, mindenképpen ki kell vonni az étkezésből, más esetben elsősorban a bőrgyógyásszal kell konzultálni, de az allergiateszt elvégzése mindkét esetben javasolt.


- Ha a gyermek nem megfelelően fejlődik

Az életallergia nem azonos az intoleranciával

Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, sokan sajnos – alapos kivizsgálás nélkül – maguk döntenek arról, hogy bizonyos élelmiszereket kivonnak a gyermek táplálkozásából, vagy akár egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben a panaszokat okozó élelmiszer(ek) azonosítására van szükség, a kezelőorvos ezért elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia – ami viszonylag könnyen felismerhető, mert közvetlenül fogyasztás után okoz tünetet. Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált ételintolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Az immunmodulált ételintolerancia tulajdonképpen az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene. A reakció az étkezést követő 8 – 72 óráig elhúzódhat. Ezért megtörténhet, hogy a pénteken elfogyasztott étel okozta tünetek csak vasárnap vagy hétfőn mutatkoznak. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében - egyéntől függően- akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.

- A gyermekkori ekcéma megelőzése és kezelése tehát nem feltétlenül csak tünetei kezelést jelenthet – hangsúlyozza dr. Schmidt Emese, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - A gondos kivizsgálás és rendszeres ellenőrzések során dől el, pontosan mit lehet és érdemes tenni a fellángolások kivédése érdekében.

 


Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
2023. 03. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés