2022. Július 04. hétfő
Képek a test belsejéből? A páciensnek csak le kell nyelnie az apró kamerákat és megoldható. Mostanáig nem nem sikerült szabályozni az eszköz áthaladását a testen, de egy új megoldás révén lehetővé vált, hogy a kamera irányítható és bárhol megállítható legyen.

A bélrendszer feltérképezéséhez a páciensnek egy cukorka méretű kamerát kell lenyelnie, mely a tápcsatornán végighaladva képeket készít, amik továbbítódnak a páciens derekára szerelt övön található vevőkészülékhez. A képeket a szakorvos elemezheti, vérzést vagy egyéb elváltozásokat is diagnosztizálhat.

kapszula, kamera

Mivel a kamera 2-3 másodperc alatt végighalad a nyelőcsövön – miközben 2-4 képet készít másodpercenként – és kis súlya miatt hamar lesüllyed a gyomor alsó falára, nem igazán alkalmas a két szerv alapos feltérképezésére. A nyelőcső és a gyomor vizsgálatához ezért még mindig le kell nyelni egy vastag endoszkópos csövet.

Német mérnökök most megalkották az első irányítható kamera-kapszulát. „A jövőben az orvosok megállíthatják, forgathatják, fel-le mozgathatják a kamerát a nyelőcsőben, vagyis úgy választhatják meg a kamera látószögét, ahogyan csak akarják” – mondta Dr. Frank Volke, a kutatócsapat vezetője.

„Még a nyelőcső-gyomor átmenet precíz vizsgálata is lehetővé válik, és diagnosztizálható a refluxbetegség, mely a záróizom hibás működése miatt enged gyomorsavat a nyelőcsőbe, égő mellkasi fájdalmat okozva, hosszú távon pedig rákos folyamat veheti kezdetét. A kamera segítségével a gyomorfalat is pásztázhatjuk.”

És hogyan képzelik el a fejlesztők az egyszer használatos kamera irányítását? „Kifejlesztettünk egy nagyjából csokoládészelet méretű mágneses eszközt. Az orvos, kézben tartva ezt az eszközt képes irányítani a páciens testében a vizsgálatokat. A kamera precízen követi ezeket a mozgásokat” – mondja Dr. Volke.

Az eszköz prototípusa már megtette első útját az emberi testben. A fejlesztők demonstráltak egy kísérletet, melynek során bemutatták, hogy a kamera ülő testhelyzetben is 10 percig a nyelőcsőben tartható.


Forrás: Medipress
2008. 06. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés