2024. Április 19. péntek
A kakaó vagy a csokoládé fogyasztása akár hozzájárulhat a vastagbélrák megelőzéséhez, állatkísérletes vizsgálatok szerint ugyanis a kakaó csökkenti a bél oxidatív terhelését.

Az amerikai Élelmiszer-Tudományi, Technológiai és Táplálkozási Intézet munkatársai a kakaófogyasztás egészségügyi hatásait vizsgálva megállapították, hogy a kakaó csökkenti a bélsejtek oxidatív stresszét, amit a táplálékkal bevitt rákkeltő anyagok okoznak. A csokoládé igen gazdag polifenolokban, melyekről már korábban bebizonyosodott, hogy számos betegséggel szemben védőhatást gyakorolnak.

kakaó, vastagbélrák

A patkányokon végzett vizsgálat az első, mely bizonyította a kakaó összetevőinek vastagbélrákkal szembeni védőhatását. María Ángeles Martín Arribas és munkatársai nyolc hétig tartottak kísérleti állatokat kakaóban gazdag étrenden. A patkányokat korábban azoximetánnal kezelték, mely anyag igen nagy szerepet tölt be a vastagbél daganatmegelőző állapotának kialakulásában.

A Molecular Nutrition & Food Research oldalain bemutatott eredmények szerint a kakaós táplálékot fogyasztó állatok nyálkahártyája kevesebb elváltozást tartalmazott, ami mindenképp alacsonyabb daganatkockázatot jelent. A minták vizsgálata alapján a kakaót fogyasztó egyedek sejtjeinek oxidatív terhelése alacsonyabb volt.

A kakaó bioaktív anyagának kedvező hatásait még további vizsgálatoknak kell megerősítenie.


Forrás: Medipress
2012. 01. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés