2021. Június 23. szerda
Manapság számos, teljes diszkréciót és higiéniát biztosító segédeszköz áll a nők rendelkezésére a menstruáció idejére. Hosszú volt az út az első gyapotcsomóktól a mai modern, diszkrét segédeszközökig! Milyen szempontok merülnek fel a választásnál? A kérdés megválaszolásához dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Az ókorban a mai értelemben vett fehérnemű nem létezett, így a vérzés felszívására használt nedvszívó anyagot (papirusz-, vászon-, gyapjú-, stb.) a mai tamponhoz hasonlóan a hüvelybe helyezték. A mai betétek elődje, a „felkötő”a XIX. század végén jelent meg, amit – a rögzítésre alkalmas fehérnemű híján – övvel a derekukhoz kellett erősíteni. Ez mosható volt, töltőanyagául vattát vagy gyapjúcsomót használtak. A szorosan a testhez simuló fehérnemű lehetővé tette, hogy rögzítés nélküli nedvszívó anyagot használjanak: ez egészen a közelmúltig az egyszerű háztartási vatta volt. Olcsó, gyakran cserélhető, de sem kényelmesnek, sem biztonságosnak nem mondható, hiszen nincs vízhatlan rétege, a nő mozgása közben összetömörödik, így elcsúszhat a helyéről, nem védi megfelelően a ruházatot.

Modern megoldások

hölgykehely

Betét

Az első olyan megoldás, amely ezeknek az igényeknek is megfelel, mindössze néhány évtizede jelent meg: a ragasztócsíkkal illetve kétoldalt szárnyakkal a fehérneműhöz rögzíthető, vízhatlan réteggel is ellátott eldobható betét máig számos változatban használatos. Előnye ez a sokoldalúság, hogy a ciklus és a havi vérzés minden típusára, sőt még a fehérnemű formájához igazítva is lehet kapni belőle megfelelőt. Mivel a környezettudatos gondolkodás terjedésével újra igény lett rá, az elmúlt évtizedben megjelent megint a betét mosható változata is.

Tampon

Nagyobb mozgásszabadságot, még több diszkréciót nyújt, ezért igen népszerű a tampon is, megcáfolva azt a kezdeti ellenérzést, amit a megjelenésekor kiváltott. A nedvszívó tulajdonságát a bordázottsággal megnövelték, egyre több fajta a higiénikusabb felhelyezést segítő applikátorral együtt kapható.

Hölgykehely

A legújabb segédeszköz az ún. intimkehely vagy hölgykehely szintén a hüvelybe helyezhető, ezért nagy diszkréciót biztosít. Rugalmas műanyagból, puha szilikonból készült kis csészeszerű tartály, amelyet a menzesz alatt a hüvelybe kell helyezni. A menstruációs kehely viselete abszolút kényelmes, észrevehetetlen, és mintegy 30 ml vért képes összegyűjteni szivárgás nélkül, ami akár 8 óráig is kitart. Előnye, hogy a kiürítés, átmosás után újra felhelyezhető – így a modern környezettudatos igényeknek is megfelel, és akár 10 évig is használható. Megnézem, mi az a hölgykehely és mennyibe kerül >>


Forrás: Nőgyógyászati Központ
2018. 04. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés