2022. Október 01. szombat
Ausztrál kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy az ikrekkel várandós nők számára a komoly komplikációk elkerülése érdekében az az ideális, ha a terhesség 37. hetében kerül sor a szülésre.

A British Journal of Obstetrics & Gynaecology című lapban megjelent tanulmány során az Adelaide Egyetem kutatói 235 ausztrál, új-zélandi és olasz nőt követtek nyomon. Megfigyeléseik azt mutatták, hogy  azok az ikerpárok, akik a 37. héten jöttek világra, sokkal kisebb valószínűséggel voltak kis súlyúak korukhoz képest, mint azok, akik a 38. vagy későbbi hetekben születtek.

ikrek

A kutatást vezető Jodie Dodd professzor, az Adelaide Egyetem Robinson Intézete, valamint a Női- és Gyermekkórház munkatársa kifejtette, hogy az ikerterhességek során többnyire vagy az egyik, vagy mindkét magzat mérete elmarad az átlagostól, aminek következtében igen gyakori az alacsony súllyal történő születés. Ennek okán ezek az újszülöttek többnyire a koraszülött osztályon kötnek ki, és későbbi életük során is számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, beleérte a szívbetegséget vagy a diabéteszt, ráadásul az sem ritka, hogy az ikerpár egyik tagja halva születik.

Dodd hozzátette, hogy éppen a fentiek miatt lenne fontos komolyan venni az ideális születési hetet, mivel ezzel számos komplikáció megelőzhető lenne.


Forrás: Medipress
2012. 06. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés