2024. Március 05. kedd
A betegeknek nem pusztán a rákkal kell megküzdeniük, hanem a kezeléseket kísérő – sok esetben évekig is – elhúzódó mellékhatásokkal is. Az orvosi segítségnyújtáson túl nagymértékben befolyásolja a gyógyulást a betegek életminősége, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a mellékhatások csökkentésére, a testi és érzelmi jóllétére. Ebben kíván segíteni a Culevit idei kutatásának eredményeivel.

A daganatos betegségek és kezeléseik gyakran olyan – főleg az életminőséget jelentősen rontó –mellékhatásokkal néznek szembe a gyógyulási folyamataikban, amelyek további kezeléseket igényelnek. Lehetnek átmeneti jellegűek, de olyanok is, amelyekkel hosszú éveken át kell a betegeknek szembenézni.

Mellékhatások kezelése rákbetegeknél 
A rákellenes kezeléseknek számos mellékhatása lehet. A leggyakoribbak közé tartoznak pl. a vérsejtek számának csökkenése, alvászavarok vagy alvási problémák, emésztési zavarok, étvágytalanság, fáradtság, hajhullás. A sort sajnos még hosszan lehetne folytatni. A különböző mellékhatások személyenként, valamint a különböző kezelési módok esetében is nagyon eltérőek lehetnek. A tüneteket befolyásolja az alapbetegség, az életkor vagy a beteg fizikai és pszichés állapota. A kitöltött kérdőívek eredményei alapján a válaszadók több mint fele 3 vagy annál több mellékhatást tapasztal a kezelések során vagy azt követően.

Szeretnék többet tudni a Culevit étrendkiegészítőkről>>


A daganat ill. annak kezelése kapcsán megjelenő fájdalmak és kísérő tünetek a fizikai panaszokon túl érzelmileg, szociálisan, sőt sok esetben spirituálisan is befolyásolják a betegek életét, a kórral való megküzdés sikerességét. A hatások összetett jellegét tekintve kiemelkedően fontos, hogy a fennálló problémát komplexen kezeljék. A Culevit kutatása is azt mutatja, hogy a betegséggel küzdők mindent „bevetnek” az egészségük és a gyógyulásuk érdekében. Az alapbetegség gyógyítása és a fellépő mellékhatások gyógyszeres kezelése mellett fokozott figyelmet fordítanak az életmódjukra. Módosítják étrendjüket, odafigyelnek az ételek és a hozzávalók minőségére, és sok esetben még dietetikus segítségét is igénybe veszik. Új étrend és rendszeres mozgás

 Fontos szerepet kap a rendszeres testmozgás és a gyógytorna. A betegek nagy százaléka nemcsak fizikai állapotát igyekszik megerősíteni, hanem mentálisan is próbál megerősödni.
A daganatos fájdalommal küzdők számára a fizikai szenvedés mellé jelentős pszichés teher is társul. A bizonytalanság, a felmerülő kérdések százai, a változó testi állapot együttesen lelkileg is kihívások elé állítja a betegeket. Ezért a válaszadók nagy része pszichológust, támogató köröket, mentálhigiénés szakembereket vagy tanácsadó szolgálatokat is felkeresnek. A mellékhatások kezelésének egy újabb módja, amit a válaszadók a negyedik helyen említettek, az alternatív gyógyhatású készítmények, vitamin- és ásványianyag tartalmú táplálékkiegészítők és élelmiszerek fogyasztása az életminőség és közérzet javításának érdekében.

Szeretnék többet tudni a Culevit étrendkiegészítőkről>>

Az mellékhatások kezeléséről szóló felmérés ugyan nem tekinthető reprezentatívnak (758 kitöltő), de az eredmények képet adnak a daganattal élők mindennapi küzdelmeiről, és felvetnek olyan témákat, amelyek támpontok lehetnek a betegséggel élők számára.

 

Szponzorált tartalom

 


Szerző: Tomasovszki Beáta

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés