2024. Április 25. csütörtök
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áttörésként értékeli azt a kutatási eredményt, amely szerint egy HIV-ellenes gyógyszer hatóanyagát tartalmazó hüvelyi gél jelentősen csökkenti a nőknél a HIV-fertőzés kockázatát.

A Gilead Sciences AIDS elleni gyógyszerét, a tenofovirt tartalmazó hüvelyi gélt egy dél-afrikai tanulmányban HIV-negatív, heteroszexuális nők bevonásával vizsgálták. A két és fél éves kipróbálás alatt a résztvevők havonta vettek részt ellenőrzésen, ahol óvszereket, valamint a szexuális úton átadható betegségekkel kapcsolatban tájékoztatást is kaptak.

HIV, hüvelygél

Mint Salim Abdool Karim, a kutatás egyik vezetője elmondta, a vizsgálatba bevont nők az új gélt az előírás szerint aktus előtt 12 órával is és azt követően 12 órával is alkalmazták. A kutatás ideje alatt a hatóanyagot kapott nők 8,53%-a, a placebót kapottaknak pedig 13,5%-a lett HIV-fertőzött, azaz a gél átlagosan 39 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát. Ezzel elsőként sikerült ilyen mértékben sikerült védeni a nőket a vírus szexuális úton való átadásától.

A gél még hatásosabbnak bizonyult azoknál a nőknél, akik a legpontosabban követték a használatra vonatkozó útmutatást: náluk 54 százalékkal kisebb lett a fertőzés kockázata. A gél a HIV-víruson kívül a genitális herpesz vírusa ellen is jobb védettséget adott alkalmazóinak: 51 százalékkal kisebb volt náluk a fertőzések aránya.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a Science tudományos magazin online kiadásában ismertetett eredményeket még egy újabb, nagyobb tanulmányban is igazolni kell. Amennyiben ez megtörténik, Margaret Chan, a WHO főigazgatója szerint a szervezet törekedni fog a szerhez való hozzáférés felgyorsításához.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének (NIH) illetékese kiemelte, hogy ez az első eset, amikor egy mikrobicid szer hatékonynak bizonyul, ám ahhoz, hogy az amerikai engedélyt megkaphassa HIV-fertőzést megelőző gélként, legalább 80 százalékban hatékonynak kell lennie.


Forrás: MTI
2010. 07. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés