2024. Május 18. szombat
A horkolás fül-orr-gégészeti kivizsgálása -  Gyakori kiváltó okok -  Ezért veszélyes a kezeletlen horkolás
A horkoló sok álmatlan éjszakát okozhat hálótársának. Hallgatni azonban még mindig kisebb kellemetlenség, mint horkolni, ugyanis a zavaró tünet hátterében több fül-orr-gégészeti betegség is állhat, melyek kezeléséhez akár műtétre is szükség lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a kezeletlen horkolás szövődményeire is felhívta a figyelmet.

A horkolás fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat-algarat területén. A horkolás tehát tünet, mely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi, a horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során az orvos endoszkópos, szükség esetén CT vizsgálat segítségével átfogó képet kap az orrüreg, melléküregek, és garat- algarat állapotáról, így meg lehet határozni, ha valamilyen fül-orr-gégészeti rendellenesség áll a horkolás hátterében.

Horkolás veszélyei

Gyakori kiváltó okok

A horkolás oka sok esetben valamilyen orrlégzést akadályozó kórkép, például orrpolip, orrsövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy nem megfelelően kezelt szénanátha.

Némely esetben olyan elváltozások is állhatnak a horkolást okozó orrdugulás hátterében, amire ritkán gondolunk. Az orrdugulás jelentkezhet például bizonyos gyógyszerek szedésének következtében, okozhatja reflux, de lehet orrcsepp-függőség tünete is. Ezekre a kivizsgáláson túl, a beteg részletes kikérdezése során lehet fényt deríteni.

A fentieken kívül dr. Augusztinovicz Monika további elváltozásokat is felsorolt, melyek horkolást okozhatnak. Példaként említette a torok hátsó felső részéről középen lelógó, nyálkahártyával fedett kis nyúlvány, a nyelvcsap megnagyobbodását. Az így fekvő helyzetben kialakult légúti szűkület még súlyosabb lehet, ha a lágyszájpad is túl laza, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb. A túlzottan laza lágyszájpad ugyanis alvás közben, légzésnél erősebben rezonál, ilyen esetben ez vezethet horkoláshoz. A lágyszájpad rezgéséhez vezethet még az orrlégzést akadályozó alsó orrkagyló megnagyobbodása is, ez is egy gyakori ok a horkolás hátterében.

Ezért veszélyes a kezeletlen horkolás

A kiváltó októl függően, a horkolás akár műtéti úton vagy gyógyszerrel, orrspray segítségével is kezelhető. Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a kivizsgálást nem szabad sokáig halogatni, mert a horkolás mellett komoly alvási zavar, például alvási apnoe is fennállhat.

A légzéskimaradásokkal és mikroébredésekkel megzavart alvás nappali fáradékonyságot, romló koncentrációt és gyakoribb fejfájást okozhat, emellett megnöveli a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. A szövődményeket megelőzhetjük, ha horkolás esetén időben orvoshoz fordulunk.


Forrás: Orvosi Hírközpont
2022. 09. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés