2021. Július 30. péntek
Ártatlannak maszkírozzák magukat a hólyagrák korai stádiumának tumorsejtjei, így elriasztják az immunrendszer falósejtjeit – derül ki kaliforniai kutatók tanulmányából.

A megállapítás első gyakorlati haszna az lehet, hogy a többségében lassan növekvő hólyagtumort el tudják különíteni azoktól az esetektől, amikor agresszívan terjed a daganat. Ez utóbbiak teszik ki az összes hólyagrákos eset 15 százalékát.

hólyagrák, fehérje

Irving Weissman, a Stanford Egyetem munkatársa és kutatócsoportja megállapította, hogy a rákmegelőző állapotban lévő sejtek a CD-47 jelű fehérjével maszkírozzák el magukat. Az immunrendszer sejtjei, a makrofágok általában felfalják a rákos sejteket, a fehérje azonban kikapcsolja működésüket.

”Ez az első alkalom, hogy szilárd tumor őssejtjében találtuk meg ezt a 'ne egyél meg'-jelet” – közölte Weissman. A kutatók ezután minél több ráktípusnál megnézik, felbukkan-e a távoltartó jel, univerzálisnak számít-e a tumor őssejteknél. A csoport korábban leukémiás sejteknél tapasztalta ugyanezt az elterelő műveletet.

A kutatók nagyobb mennyiségben találták meg a CD-47-et azoknál a pácienseknél, akiknél a hólyagrák agresszív formája fejlődött ki a későbbiekben. Úgy vélik, ez lehetőséget ad a ráktípusok gyorsabb, pontosabb beazonosítására, ezáltal kezelésére.

A csoport laboratóriumi kísérletben monoklonális antitesttel, egy célzott ellenanyaggal megakadályozta, hogy a CD-47 fehérje eltakarhassa a rákos sejteket, így azokat megtalálták a falósejtek. A „leleplező” technika tökéletesítésével új rákterápiát fejleszthetnek ki a későbbiekben.


Forrás: MTI
2009. 08. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés