2024. Február 21. szerda
Fontos stratégiát jelenthet a HIV-vírus legyőzésében egy újfajta őssejtterápia, amely belső védelemmel vértezi fel az immunrendszert a vírus ellen.

Ben Berkhout, az Amszterdami Egyetem professzora szerint ez az új megközelítés drámaian javíthatja azon HIV-fertőzöttek életminőségét és életkilátásait, akiknél az antivirális szerek már nem hatékonyak. Mivel még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltás, a HIV ellen létező egyetlen hatásos terápia az antiretrovirális gyógyszerek naponkénti adása. A betegek azonban gyakran nem működnek együtt az orvossal, a vírus pedig gyakran mutálódik, ezért nehezen kezelhető gyógyszerrezisztens vírustörzsek alakulhatnak ki.

HIV-vírus, őssejtterápia

Berkhout és munkatársai egy olyan új génterápia kifejlesztésén dolgoznak, amely már egyetlen alkalom után is hosszútávú hatásokkal jár. A kezelés során antivirális DNS-t juttatnak be a páciens immunsejtjeibe, amellyel felvértezik azokat a vírusfertőzés ellen. „Ez a terápia alternatívát kínál azoknak a HIV-fertőzötteknek, akiket már nem lehet a szokásos antivirális szerekkel kezelni” – mondta a professzor.

Az eljárás során őssejteket vonnak ki a betegek csontvelőjéből és tisztítás után laboratóriumban juttatják belsejükbe az antivirális DNS-t. Ezután a sejteket visszainjekciózzák a szervezetbe. A bejuttatott DNS a HIV betegséget okozó génjei RNS-átiratainak tükörképe, a virális interferenciának nevezett jelenség segítségével a DNS képes gátolni a vírus ezen génjeinek kifejeződését.

Az antivirális DNS őssejtekbe juttatása nagyrészt helyreállíthatná a páciensek immunrendszerét. „Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó mintasejtek, amelyekből az összes többi immunsejt származik. Ha megváltoztatjuk az őssejteket, az antivirális DNS benne lesz minden belőlük származó immunsejtben” – magyarázta Berkhout. A kutatók azt remélik, hogy a klinikai vizsgálatok három éven belül.


Forrás: Medipress
2010. 04. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés