2021. Október 25. hétfő
A hisztamin intolerancia ezer arca! -  A csökkent enzimtermelődés okai ! -  Diétával kezelhető! -  Karácsonykor fokozódhatnak a hisztamin intolerancia tünetei?!
Gondolta volna, hogy az időnként jelentkező hőhullámokat, arcpirulást és kimelegedést hisztamin intolerancia is okozhatja? Sokan fordulnak orvoshoz hisztamin intoleranciás tünetekkel, miközben nem is sejtik, hogy szerteágazó panaszaik hátterében egy, a szervezetben termelődő enzim csökkent termelődése áll. Egyéb tüneteiről és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A hisztamin intolerancia ezer arca!

Klimax-szerű panaszaikkal sokan első körben nőgyógyásznál jelennek meg a betegek, ám ha itt mindent rendben találnak, akkor csak az egyéb tünetek megjelenése viszi tovább a kivizsgálás menetét. Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészet vizsgálatok következnek, esetleg légúti allergia irányába folytatódik a nyomozás. Alacsony vérnyomással, szapora szívveréssel kardiológushoz, fájdalmas, erős görcsöket okozó menstruáció nőgyógyászhoz fordulnak; a csalánkiütés, bőrviszketés pedig értelemszerűen bőrgyógyászhoz viszi a beteget. A fokozott fáradékonyság, szédülés, alvászavar és fejfájások miatt több irányba is indulhat kivizsgálás. A „legszerencsésebb” helyzetben talán azok vannak, akiknél a hisztamin intolerancia első körben gyomor-és bélrendszeri panaszokkal jelentkezik.

Stetoscope

„A gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés miatt gasztroenterológushoz fordulnak, így a beteg részletes kikérdezése után, ha az egyéb tünetei is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan hisztamin intolerancia irányába kezdődhet meg – az egyéb, hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával. A megfelelő kezeléssel pedig a tünetek rövid időn belül jelentősen javulnak.”

A csökkent enzimtermelődés okai !

A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző DAO enzim csökkent termelődése, illetve aktivitása okozza. Ez több okból is bekövetkezhet:

•előidézhetik egyéb meglévő betegségek: allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma

•hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók)

•ételek és italok.

Diétával kezelhető!

Vérvizsgálattal a DAO enzim értéke meghatározható. Amennyiben alacsony, a panaszok megszűnéséhez diétázni kell, a magas hisztamin tartalmú vagy a szervezetben a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszereket kerülni kell. A diéta minden esetben személyre szabott, az egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Az étrend összeállításában dietetikus tud segíteni.

Karácsonykor fokozódhatnak a hisztamin intolerancia tünetei?!

A hagyományos ünnepi menü több alapanyaga is magas hisztamin tartalmú, ezért fogyasztásuk hatására felerősödhetnek a tünetek. A hisztamin intoleranciások étrendjében ezért kerülendő a savanyú káposzta, a dió, hal, az aszalt gyümölcsök, a bor és pezsgő. Ha mégsem akarunk lemondani egy-egy ünnepi fogásról, alkalmanként DAO enzim tatalmú tablettát az étkezések előtt bevéve megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását.


Forrás: Budai Allergiaközpont
2018. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés