2021. November 27. szombat
A fejbőr fiziológiájának és a korpásodás tüneteinek ismerete, a fejbőr hisztamin szintjének mérése egy teljesen új szintre emeli kezelésük módszerét, valamint segít kísérő betegségek megelőzésében.

Az egészséges fejbőr 28-napos ciklusban újul meg. A homeosztázis zavara ezt a folyamatot akár öt napra gyorsítja fel. A fejbőr ebből adódó egyensúlyvesztése eredményezi az irritációt, viszketést és a korpát. Ezek a tünetek szervezetünk reakciói a bőrfelszínen megjelenő mikroorganizmusokra, amit tovább súlyosbíthatnak olyan külső tényezők, mint a légszennyezettség, hőmérséklet-változások vagy a stressz. Az irritáció kiváltója azonban leggyakrabban egy gombafajta, a Malassezia globosa, amely egyben a korpásodás egyik fő okozója is. Ennek a mikroorganizmusnak a metabolikus melléktermékei felelősek a felfokozott aktivitásért, melyeknek táptalajt nyújt a gyulladt bőrért felelős hisztamin. Az eredmény: viszkető, irritált fejbőr és korpa. A fejbőr irritációját és viszketését tovább fokozza a gyakori vakarás, amitől csak még inkább erősödik a viszkető érzés és tovább terjed a korpa.

A Head & Shoulders tudósai már több mint 50 éve tanulmányozzák a fejbőrt, így érve el a márka korpásodás elleni sampon formulájának folyamatos fejlődését. A legutóbbi kutatás vezetett azoknak a részletes módszereknek a megalkotásához, amellyel a fejbőr viszketését és irritációját okozó változásokat lehet mérni. Az innovatív gyártástechnológia fejlesztésében a kiinduló pont a hisztamin molekuláris biológiai markereinek elemzése volt. A biológiai markerek az emberi szervezet gyulladásos folyamatainak melléktermékeként keletkező molekulák; így adnak a kutatóknak teljes képet a különböző szövetek és szervek állapotáról. Annak érdekében, hogy pontosan meghatározzák a hisztamin szintet a fejbőrön, a kutatók speciális módszereket fejlesztettek ki a hisztamin koncentrációjának mérésére és a mintavételre: az egészséges bőr fenntartásának érdekében a mintavétel egy speciálisan tervezett mérőszalaggal történik, a további mérésekért két különböző molekuláris technológiát felhasználva vizsgálják meg a fejbőr minta hisztamin szintjét.

A tanulmányok kimutatták, hogy a hisztaminszint korrelál a viszketésérzéssel, amint azt előzetes standardizált kérdőíves felmérések is megállapították. Ennek az új módszernek, amivel a hisztamin koncentrációról szerezhetünk információkat, az elsődleges célja és tudományos módja, hogy megszabadulhassunk a fejbőr intenzív viszketésétől. A módszer, amely a biomarkerek méréséből fejlődött ki, nem csak az irritációnak kitett fejbőr állapotának jobb megismerését tette lehetővé, de a cég új formulájának megalkotásához is vezetett, amely azonnali megkönnyebbülést nyújt a viszkető és korpás fejbőrnek.


Forrás: Opencom
2013. 05. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés