2024. Július 18. csütörtök
Kisebb eséllyel halnak hirtelen szívhalál következtében azok a nők, akik rendszeresen, de mértékletesen fogyasztanak alkoholt – derült ki a világ egyik legnagyobb orvosi vizsgálatából.

Évtizedek óta zajlik az a nagyszabású kutatás, amelyben amerikai ápolónők egészségét vizsgálják. A több mint 85 ezer egészségügyi alkalmazott adatainak elemzéséből legutóbb az derült ki, hogy a napi 5-15 gramm alkohol, azaz fél-egy deci bor fogyasztása 36 százalékkal csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát.

hirtelen szívhalál, alkohol

Az alkoholt soha nem ivók vagy a mértékletesnél többet alkoholizálóknál a hirtelen szívhalál esélye viszont meredeken emelkedett a kutatás szerint – olvasható a Heart Rhythm című szaklapban.

Az eredmények kizárólag nőkre vonatkoznak, de a tanulmány szerzői emlékeztetnek arra, hogy már korábban megjelent egy hasonló vizsgálat, amelyben férfi orvosokat vizsgáltak. Ott az derült ki, hogy a hetenként két-hat ital elfogyasztása 80 százalékkal csökkentette a hirtelen szívhalál esélyét az absztinensekhez képest.


Forrás: MTI
2010. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés