2024. Június 24. hétfő
A fagylalt, vagy más hideg ételek fogyasztásakor fellépő hirtelen fejfájást, amelyet „agyfagyásnak” vagy fagylalt fejfásának is neveznek, kutatók szerint az agy véráramlásában beálló gyors változás okozhatja.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói 13 egészséges felnőtt agytevékenységet követték nyomon, miközben szívószálon keresztül jeges vizet itattak velük, így mesterségesen előidézték az úgynevezett agyfagyást.

fejfájás

Az eredményekből arra lehetett következtetni, hogy ezeket az átmeneti, néhány pillanatig tartó, de nagyon intenzív fejfájásokat az elülső agyi artériában váratlanul beálló értágulás idézi elő, majd a fejfájás nyomtalanul elmúlik, amint az érfalak újra összeszűkülnek.

Az elülső agyi artéria gyors összeszűkülése és kitágulása az agy egyfajta önvédelmi mechanizmusa, magyarázta Dr. Jorge Serrador, a tanulmány vezetője, a Harvard Egyetem kutatója.

„Az agy olyan létfontosságú szerv, amelynek folyamatosan dolgoznia kell, és meglehetősen érzékeny a hőingadozásra, ezért valószínűsíthető, hogy a véredények azért húzódnak hirtelen össze, hogy meleg vér kerüljön az agy belső szöveteibe, és fennmaradjon az agy megfelelő hőmérséklete” – jegyezte meg Dr. Serrador az Amerikai Fiziológiai Társaság hírlevelében.

A tanulmány eredményeit részletesen a San Franciscó-i Kísérleti Biológia Konferencián ismertetik a kutatók.


Forrás: Medipress
2012. 04. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés