2024. Május 22. szerda
Nyomot hagy maga után -  Kezelés -  Contractubex® Gél – a klasszikus
Ha egy sérülés után minden a legjobban alakul, akkor a kialakuló hegek vékonyak és szinte észrevehetetlenek, ez azonban sajnos nincs mindig így. Ha a gyógyulás során valamilyen zavar lép fel, a kialakuló hegek akár egy életre elcsúfíthatják a sérültet. Mi lehet a problémás hegek kialakulásának oka? Hogyan próbálhatjuk meg eltüntetni őket?

Nyomot hagy maga után

A szervezet a gyógyulási folyamatok során a kötőszöveti hiányt nem teljes értékű szövettel pótolja. Ha a bőr irharétege csak felületesen sérül, a hegesedés mérsékelt, és viszonylag kevés nyomot hagyva eltűnik, azonban ha mélyebben éri bőrünket a károsító hatás, a hegesedés burjánzóvá válik. Így az eredetileg kis göb egyre agresszívebben kezd növekedni, hegtúltengés alakul ki. Különböző tényezők befolyásolják a hegesedési jellemzőket. Fontos szerepet játszanak a genetikai adottságok, a bőrtípusok (például a sötétebb bőrű, az afrikai, ázsiai emberek gyakrabban szenvednek a kóros hegesedéstől), és az is számít, hogy mely testrészen alakult ki a seb, ugyanis az aktív izmok, ízületek közelében hajlamosabb a szervezet sejtburjánzással válaszolni a hegszövetek állandó mozgására. Fontos az illető életkora is, az idősebbeknél már lassabb a bőrgyógyulás, így kevesebb eséllyel lesz a heg maradandó, ezzel szemben a fiatalok bőre – a gyorsabb gyógyulási folyamat miatt – hajlamos a túlburjánzásra, a nagyobb és vastagabb hegek kialakulására.

Hegkezelés okosan

Kezelés

Bármit is hallottunk a plasztikai sebészet csodáiról, jó ha tudjuk, hogy a hegeket nem lehet teljesen eltüntetni. Alapvető szabály, hogy minél korábban kezdődik meg a hegek kezelése, annál jobb eredmény érhető el. Korszerű módszerekkel bizonyos esetekben ma már a heg megfelelő fejlődéséhez nélkülözhetetlen szöveti működéseket is befolyásolni lehet. Az alapvető cél a sejtburjánzás megakadályozása, melynek egyik módszere az ún. nyomásos kezelés. Ez esetben a páciensnek több héten keresztül napi 8–10 órán át egy megfelelő méretű és alakú kötszert kell viselnie. Szükség esetén a terápia szilikongélből készült tapasszal folytatódhat, amelyet a hegre kell felhelyezni. Előnye, hogy színtelen, szagtalan, ráadásul bármelyik testfelületre felvihető, mert ott 4–5 percen belül rászárad a bőrre, s ezzel egyrészt nyomást gyakorol a hegre, másrészt védőréteget képez a fertőzésekkel szemben. A legújabb kutatási eredmények szerint a szilikongél-tapaszok a hegek víztartamának fokozásával, a szövetek párolgásának gátlásával érik el kedvező hatásukat. A másik, jóval radikálisabb módszer a hegek kimetszése, ez azonban nem minden esetben végezhető el, keloidhegeknél gyakorta ellenjavallt. A keloidhegek vastag, kerek, szabálytalan hegszövetcsomók, melyek az eredeti seb határain túl is növekednek. A keloid egy folyamatában le nem zárt sebgyógyulásnak tekinthető, amely a heg kimetszése esetén hasonló, de immár nagyobb, még inkább burjánzó heggel gyógyul tovább. Mindezen folyamatok csökkentése és a megfelelő hegesedés elérése érdekében különböző módszerek ismertek. A keloid kellemetlen természetének kivédésére egy speciális kenőcsöt alkalmaznak, melynek hatására a hegek megpuhulnak, „megérnek”. Az eképpen nyugalmi állapotba került keloidheg már jóval hatékonyabban operálható. Az ilyen műtétek előtt, alatt és után egyes súlyosabb esetekben (kiújulás) a hegbe meghatározott mennyiségű szteroidinjekciót is adnak. A gyógyulás után a szakemberek ugyanazokat a kiegészítő kezeléseket alkalmazzák, mint amelyeket a műtét előtti hegburjánzás megakadályozásában használtak, azonban ma még a leggondosabban megtervezett és végrehajtott kezelés mellett is előfordulnak keloidkiújulások.

Contractubex® Gél – a klasszikus

A Contractubex® gél a világ legkedveltebb hegkezelő terméke. Több, mint 50 éve sikeresen alkalmazható hegek kezelésére. A Contractubex® gél formában a legnagyobb forgalmú hegkezelő készítmény több mint 60 országban és az orvosok rendszeresen ajánlják a világ minden tájáról.

A Contractubex® hatékonyságát számos klinikai vizsgálat bizonyítja. Három aktív összetevőjének egyedüli kombinációja mélyen felszívódik a hegbe, ezáltal belülről csökkentve a hegesedést. Az eredmény: a majdnem láthatatlan heg.

Hogyan kell használni? Meddig tart a kezelés? >>

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Contratubex termékfotó

Contractubex® gél 20 g. Vény nélkül kapható gyógyszer. OGYI-T-1640/01 Kérjük, figyelmesen olvassa el a dobozban található betegtájékoztatót (OGYI/37541/2014, OGYI/25125/2015. Keresse a gyógyszertárakban! Gyártó: Merz Pharmaceuticals GmbH, Germay. Képviselet: Shila-Medic Kft. 4030 Debrecen, Puttony u. 35.

Szponzorált tartalom

 


Szerző: Nagy Tünde
2020. 11. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés