2024. Július 15. hétfő
A koleszterin kapcsán többnyire az érelmeszesedéshez, infarktushoz vezető „rossz” LDL-koleszterinről esik szó, pedig létezik az ellenkező hatású, HDL-koleszterin is, amely egy amerikai kutatás szerint magas koncentrációban található a nagyon idős kort megérő férfiak vérében.

Az Egyesült Államokban egy 1963-ban indított nagyszabású tanulmányba katonai szolgálatból leszerelő férfiakat vonták be, akik aztán életük végéig rendszeresen jártak ellenőrző vizsgálatokra. Catherine R. Rahilly-Tierney és munkacsoportja a sokezer résztvevőből emelte ki azt a 652, átlagosan 65 éves férfit, akik a tervezett tanulmány végére, 2008-ra megélhették 85. születésnapjukat.

HDL-koleszterin

A vizsgálatban részt vevőket a rendszeres ellenőrzésekor készült laborvizsgálatok és az életmódról, táplálkozási szokásokról, káros szenvedélyekről szóló kikérdezés adatainak alapján a kutatók a HDL-koleszterinszintjük alapján csoportosították.

A csoportból 375-an éltek 85 évnél tovább, és mindannyiuknál kifejezetten magas HDL-koleszterinszintet mértek hatvanas éveik táján; emellett pedig közöttük kevesebb volt az elhízott, a dohányos vagy a túlzott alkoholfogyasztó.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a hosszú életre számító emberek eleve egészségesebben éltek, mint a többiek, és az is tény, hogy a magas HDL-koleszterinszint és a hosszú élet esélye csupán együtt jár, de ez nem jelent ok-okozati összefüggést.


Forrás: MTI
2011. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés