2024. Július 22. hétfő
Hajmosás -  Hajfestés -  Tupírozás, afrofonás, raszta tincsek
Hajunk elsődleges, az időjárás elleni védelmet biztosító funkciójának jó ideje már nem sok jelentősége van, sokkal inkább díszként, egyéniségünk, társadalmi státuszunk kifejezéseként szolgál, ennek megfelelően alakítjuk színét és formáját.

Még ha nem is követjük a legextrémebb hajdivatot, csupán nem szeretünk bozontos fürtökkel járni-kelni, hajunk napi törődést és személyre szabott ápolást igényel.

frizura, hajápolás

A hajtípusunknak megfelelő sampon, balzsam, és a fésű rendszeres használata a legkevesebb, amit megtehetünk, és hol van innen még a hajfestés, melírozás, tupírozás, vagy a látványos eredményt hozó, ámde drasztikusabb módszerek. A szép frizura érdekében sokan bármire képesek, míg mások inkább óvatosak, csak hogy hajuk egészségét megőrizzék, és vannak témák, melyeket örök viták öveznek.

Hajmosás

Miért is említjük meg a hajmosást? Hiszen hajat mosni mindenki tud, csak megfelelő sampon kell hozzá. Igen ám, de milyen a megfelelő sampon? És milyen gyakran szabad használni?

Ideális recept nincs. Manapság mindenféle tulajdonsággal bíró hajra és fejbőrre találunk sampont, melyeket a gyártók alapos laboratóriumi kísérletek eredményeként juttatnak a boltok polcaira. A választás döntően az ízlésünktől és a pénztárcánktól függ, természetesen olyan terméket ne erőltessünk magunkra, ami gyökeresen eltér hajunk igényeitől. Emellett vannak esetek, amikor érdemes bőrgyógyász segítségét kérni, mivel bizonyos problémákat – pl. korpásodás, túlzott zsírosodás, hajhullás – az egyszerű illatszerbolti termékek nem képesek hatékonyan orvosolni.

A hajmosás rendszerességét illetően főként a túlzott gyakoriságot övezik viták, a mindennapos hajmosás ellen sokan azt hozzák fel, hogy kiszárítja a fejbőrt, vagy a haj zsírosodását okozza. A fejbőrt azonban testünk többi felületéhez hasonlóan ugyanúgy éri kosz, ugyanúgy izzad, a zselék, hajlakkok ráadásul filmréteget képezve rakódnak le rajta, ezzel eltömve a pórusokat és nehezítve a bőr lélegzését. A szennyeződések eltávolítására tehát egyenesen szükség van, a rendszeresség pedig már legyen ízlés kérdése.

A gyakori hajmosással kapcsolatban arra azonban érdemes figyelni, hogy csak kis mennyiségű sampont használjunk, azt is rövid ideig hagyjuk a fejen, ne masszírozzuk túl sokáig, és mindig alaposan öblítsük ki, mert a samponmaradványok irritálhatják a fejbőrt. Ne aggódjunk a klóros csapvíz miatt sem: a ma kapható készítmények rengeteg tápláló anyagot tartalmaznak, a hajunk emiatt biztosan nem fog károsodni.

Hajfestés

Szintén kérdések övezik a hajfestékek használatát. A leggyakoribb vád ellenük az, hogy károsítják a haj szerkezetét. Önmagában ez az állítás nem igaz, az azonban már igen, hogy a szőkítés során használt hidrogén-peroxid és szalmiákszesz roncsolhatja a hajat. Természetesen minden más színű festék is komoly vegyszereket tartalmaz, melyekkel szemben a bőr allergiás reakciót mutathat, ezért az első hajfestés előtt mindenképp teszteljük le, hogy bőrünk nem pirosodik-e ki, vagy gyullad be.

Sokan tartják károsnak a terhesség alatti hajfestést, a vegyszerek azonban a bőrön keresztül nem ártanak, bár a hajfesték gőzének belélegzése valóban nem szerencsés. A bőr a terhesség alatti fokozottan érzékeny lehet, ez óvatosságra intheti a kismamákat, érdemes lehet ezért áttérni a természetes eredetű színezőanyagokra, pl. a hennára.

frizura hajápolás raszta hajhosszabbítás

Tupírozás, afrofonás, raszta tincsek

Vannak olyan frizuratípusok, melyeknél elkerülhetetlen a haj károsodása, sőt, egyenesen ez szükséges a kívánt forma kialakításához. Ma már ugyan nem igazán divat, de pár évtizeddel korábban a nők bőszen tupírozták a hajukat. A haj tömegének növelését szolgáló praktika révén a hajszálak egymásba akadnak, összegubancolódnak, emiatt azonban töredezetté válhatnak. Ugyanezt a technikát alkalmazzák a rasztafrizura elkészítésekor: a tömött, gyapjúszerű tincseket gyakorlatilag nemezeléssel alakítják ki, speciális wax segítségével. Ha valaki ezt a frizurát választja, a kiutat csak az olló és a kopaszság jelenti, emellett a látszattal ellentétben hajápolásra, így rendszeres hajmosásra továbbra is szükség van.

Kevésbé végleges megoldások is léteznek, ha dúsabb, hosszabb, vagy tincsekbe rendezett hajra vágyunk. Az ún. afrofonás során a tincseket fonással állítják elő, ehhez sokszor póthajat is igénybe vesznek, ha hosszú haj a cél. Ez a módszer kevésbé drasztikus, mint az előző, és az összefont tincseket is szét lehet szedni, a frizura lebontásakor azonban a saját haj egy része kihullhat. Ez leginkább a természetes hajhullásnak köszönhető, melynek gátat szabnak a szorosra font tincsek, komolyabb probléma inkább akkor adódhat, ha a bevarrt póthajat nem bírják el a hajhagymák. Ugyanez a probléma jelentkezhet a haj hosszabbítását és dúsítását szolgáló módszereknél is. A valódi- vagy szintetikus hajszálakat varrás, csomózás, esetleg speciális, hőre vagy ultrahanggal kötő ragasztó segítségével illesztik a saját tincsekhez.

Ha a fenti módszerek, vagy bármilyen más ártalom miatt hajunk károsodik, se essünk kétségbe. Tápláló pakolásokkal, balzsamokkal szerencsére újra élettelivé varázsolhatjuk, és egy jó hajvágás is csodákra lehet képes.


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés