2024. Július 18. csütörtök
Koreai kutatók nemrég megállapították, hogy a gyomorrák miatt műtött betegek között gyakori a csontritkulás.

A gyomorrák az egyik leggyakoribb daganattípus a világon. Annak ellenére, hogy a betegség ismerten rossz prognózissal kecsegtet, azok, akik műtéten esnek át, jobb túlélési eséllyel rendelkeznek. Ezen betegek azonban évekkel később egy másik problémával szembesülnek, ugyanis gyakran alakul ki náluk olyan fokú csontritkulás, mely többszörös töréshez is vezethet.

gyomorrák csontritkulás

A Koreai Rákkutató Központi Kórház munkatársai vizsgálataik során megállapították, hogy a gyomorrákos daganat műtéti eltávolítása után a betegek 38,3 százalékánál csontritkulás, 46,6 százaléknál csigolyadeformitás alakult ki, 45,9 százalékuk pedig csont eredetű fájdalomról panaszkodott.

„A magas gyakoriság egyik magyarázata az lehet, hogy a műtéten átesettek átlagos életkora 60 év volt, a 64 év feletti életkor pedig már önmagában rizikótényezőnek számít a csontritkulás kialakulását tekintve. A másik magyarázat szerint elképzelhető, hogy a gyomor eltávolítása befolyásolja a kalciumanyagcserét és egyéb tápanyagok felszívódását.” – magyarázta Dr. Jong-Inn Lee, a kutatás vezetője.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a daganat stádiumától és a műtét típusától függetlenül mindenki vegyen részt csontsűrűség-vizsgálaton, aki vérszegénységben, hátfájdalomban szenved, vagy elmúlt hatvan éves.


Forrás: Medipress
2008. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés