2024. Február 26. hétfő

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A szülők negyven százaléka ad gyermekének olyan köhögés vagy megfázás elleni gyógyszert, amit nem szabadna! Sok szülő nem veszi figyelembe a betegtájékoztatókat, és 4 éven aluli gyermekének is beadja a gyakran használt készítményeket – derül ki a Michigani Egyetem gyermek-egészségügyi felméréséből.


A kisgyermekek évente 5-10 alkalommal is megfázhatnak, ezért nem meglepő, hogy a felnőttek gyakran nyúlnak vény nélkül kapható köhögés és nátha elleni készítményekhez, hogy gyermekük tüneteit enyhítsék. Az egyetem közvélemény-kutatása azonban azt mutatja, hogy sok szülő olyan orvosságokat is bead kisgyermekének, amiket nem szabadna.

A szülők több mint 40 százaléka számolt be arról, hogy 4 éven aluli gyermekének köhögés elleni, illetve kombinált köhögés és megfázás elleni készítményeket ad. Huszonöt százalék adott ilyen korú gyermekének orrdugulást csökkentő (dekongesztáns) szereket.

Gyerek gyógyszer

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) irányelveiben azt tanácsolta a szülőknek, hogy ne adjanak ilyen készítményeket két éven aluli gyermekeknek, mivel nem bizonyítható, hogy ezek az orvosságok hatékonyak lennének ilyen fiatal gyermekek esetében, ráadásul náluk súlyos mellékhatásokkal járhatnak. Matthew M. Davis, a friss felmérés vezetője elmondta, hogy az FDA irányelvének hatására a vény nélkül kapható köhögés és nátha elleni készítmények gyártói betegtájékoztatóikban azt írják, hogy ezek az orvosságok 4 éven aluli gyermekek számára nem használhatók.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ezek a készítmények nem csökkentik a fertőzés időtartamát, nem megfelelő alkalmazásuk pedig súlyos károsodást okozhatnak” – nyilatkozta Davis. „Az viszont megtévesztő lehet, hogy ezeknek a készítményeknek a címkéjén ’gyermek’ orvosság név szerepel, és a részletek csak az üveg hátoldalán, kisbetűvel szerepelnek. A gondviselők innen tudhatnák meg, hogy 4 éven aluli gyermekeknek nem szabad beadni ezeket a készítményeket.”

A vény nélkül kapható köhögés és nátha elleni orvosságok mellékhatásai közé tartozhatnak bizonyos allergiás reakciók, szapora vagy egyenetlen szívverés, álmosság vagy szédülés, lassú vagy felületes légzés, zavarodottság vagy hallucináció, görcs, hányinger és székrekedés. „Az ilyen termékek felnőtteknek használhatnak, ezért a szülők azt hiszik, hogy gyermekeiknek is segítenek. Ami azonban jó a felnőtteknek, nem feltétlenül jó a kisgyermekeknek” – figyelmeztet Davis.


Forrás: Medipress
2013. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés