2024. Április 16. kedd
A gluténmentes diéta növelheti az arzén és higany expozíció kockázatát. Ezek a termékek ugyanis gyakran tartalmaznak rizslisztet, mely a búzát hivatott helyettesíteni és a rizsben felhalmozódnak bizonyos toxikus hatású fémek – beleértve a higanyt és az arzént – melyek a műtrágyából, talajból és vízből kerülnek bele.

A mérgező fémek felhalmozódásának neurológiai hatása van, továbbá szív- és érrendszeri betegségek, valamint daganatos betegségek kialakulásához vezethet. A rizsben gazdag étrend egészségre gyakorolt káros hatásáról viszont egyelőre nem sokat tudunk. Ez a fajta étrend rendkívüli népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, holott a lakosság kevesebb, mint 1% bizonyítottan lisztérzékeny (lat.: coeliakiás), akiknek ezt az étrendet kell követniük, hogy ne legyenek betegek. A glutén nevű fehérje megtalálható a búzában, rozsban és az árpában, és a coeliákiára hajlamos egyénekben kóros immunológiai folyamatot indít el. Számukra elengedhetetlen a gluténmentes étkezés.

600 állatos póló, amitől leesik az álla > > >

Maria Argos, az UIC School of Public Health adjunktusa által vezetett vizsgálatban összefüggést tártak fel a gluténmentes étkezés és a vizeletben megjelenő magasabb arzén, valamint a vérben megjelenő magasabb higany koncentrációk között. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a gluténmnetes diétának, nem kívánt egészségügyi következményei lehetnek. A kutató ennek megerősítésére további vizsgálatokat tart szükségesnek. A tanulmányt az Epidemiology nevű folyóiratban közölték.

Egészséges fejbőr, gyönyörű haj -  holt-tengeri iszapos samponszappannal.>>>


Forrás: Medipress
2017. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés