2024. Július 15. hétfő
Kétségtelen, hogy hideg téli napokon, igen kellemes érzés egy fűtött autósülésbe huppanni, ám túlzott használata könnyen eritémához, azaz kellemetlen piros kiütésekkel és viszketéssel járó bőrbetegséghez vezethet.

Az Archives of Dermatology című szaklap legutóbbi száma két ilyen esetről is beszámolt. Az egyikben egy negyvenéves nő a négy hónapnyi téli időszakban napi egy órát töltött fűtött autósülésben, a másikban pedig egy 67 éves nő nagyjából 120 órát használta ezt a technikai vívmányt, szintén a téli időszakban.

fűthető autósülés

Bár sok eritémás pácienssel találkozott már, olyannal, akinél a fűtött autósülés okozta a gondot, most először – fejtette ki Dr. Eliot Mostow bőrgyógyász. A hosszantartó meleg valószínűleg a vérerekben, illetve a pigmentsejtekben okoz változást, és az irritáció mértéke nagyban függ az egyéni érzékenységtől is.

A tanulmány szerint a forró vizes palackok, a fűtőpárnák és a fűtött alátétek is gyakran eredményeznek bőrirritációt a hason vagy a hát alsó részén. A nyílt tűz, a villanyradiátor vagy a fűtőtest inkább a belső combon és a lábszáron okoz sérülést, de a laptopok sem teljesen veszélytelenek ilyen szempontból.

Szerencsére az esetek többségében egyszerű kozmetikai kezeléssel megszüntethető a bőrprobléma, ám súlyosabb sérüléseknél hosszabb a gyógyulás ideje. Dr. Mostow úgy véli, a legjobb tanács, ami ezzel kapcsolatban adható, hogy – mint minden mással – ezzel is mértékkel kell élni, a fűthető ülést pedig csak rövid időre kapcsoljuk be, semmiképpen ne használjunk órákon keresztül.


Forrás: Medipress
2012. 02. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés