2024. Május 18. szombat
A londoni kutatók által kifejlesztett, három éven belül elérhető úttörő módszernek köszönhetően a sokakat a fogászati rendelőktől távol tartó fúró vijjogása hamarosan csupán rossz emlék lehet.

A King’s College London szakértői által kifejlesztett módszer nem használ tömést, hanem a fog önregenerálását ösztönzi. Ráadásul a technikához nincs szükség injekcióra sem, így a fogászok egy sokkal fájdalommentesebb kezelést kínálhatnak betegeiknek. A szuvas fogrészt általában fúrással távolítják el, majd a lyukat valamilyen tömőanyaggal betömik. Az Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER, elektromosan gyorsított és serkentett újramineralizáció) nevű új kezelés felgyorsítja a kalcium és foszfát ásványi anyagok természetes beépülését a sérült fogba. A két lépésből álló eljárásban először előkészítik a károsodott fogzománc területet, majd gyenge elektromos árammal bejuttatják az ásványi anyagokat a helyreállítani kívánt területre.„A jelenleg alkalmazott fogászati kezelés nem ideális” – magyarázta Nigel Pitts professzor, az egyetem Fogorvostudományi Intézetének munkatársa: „Amikor töméssel kezelünk egy fogat, az a fog a folyamatos fúrások és tömések ördögi körébe kerül, mivel minden tömés végül kiesik. Azon kívül, hogy a mi eszközünk kíméletesebb a betegekkel és jobbat tesz a fogaiknak, ráadásul legalább olyan költséghatékony is, mint a jelenlegi fogászati kezelések.” A módszer forgalmazására létrehozott Reminova Ltd cég jelenleg magánbefektetőket keres az EAER fejlesztéséhez.

Nem ez az egyetlen újszerű fogászati eljárás, amit az utóbbi időben kifejlesztettek. A múlt hónapban az Unilever egy olyan fogkrémről és szérumról számolt be, amely a vállalat állítása szerint mindössze három nap alatt képes a fogzománc 82 százalékának helyreállítására.


Forrás: Medipress
2014. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés