2024. Május 18. szombat
Először is: ne kísérletezzünk a neten olvasható csodamódszerekkel  -  Próbáljuk ki az éjszakai sínt -  Mennyire tartós a fogfehérítés eredménye? -  Előnyök és hátrányok -  Mi a következő lépés?
Munka, család, barátok, egészség: a nagy pörgésben mindenre időt kell szakítanunk. Jó lenne a mosolyunk ragyogó fehérségéről is gondoskodni… de mikor? A folyamatosan időzavarral küszködőknek az éjszakai fogfehérítő sín az ideális megoldás.

Fogfehérítés sín

A fog külső kemény rétegeibe beférkőznek az elszíneződést okozó anyagok, és ott megtapadva sárgára, szürkére vagy barnára színezhetik a fogakat. Általános szabályként jegyezzük meg, hogy minél élénkebb egy étel vagy ital színe, annál valószínűbb, hogy rendszeres fogyasztása nyomot hagy a fogainkon. Ilyen a kávé, a tea, a vörösbor, a céklalé, málnaszörp, a színes likőrök stb. A nikotin sárgára festi a fogakat, így a cigaretta is a bűnösök közé sorolható.

Hogyan szabadulhatunk meg a fogak külső rétegeit elszínező anyagoktól, ha nem akarunk félnapos szabadságot kivenni a rendelőben végzett fehérítés miatt?

Először is: ne kísérletezzünk a neten olvasható csodamódszerekkel

A nagy részük olyan anyagokkal való dörzsölést vagy fogmosást jelent, amelyek vagy apró szemcsékből állnak (pl. szódabikarbóna), vagy savat tartalmaznak (pl. citrom). Ezek valóban hatásosak lehetnek, de nagyon könnyű elvetni a sulykot, és olyan erősen vagy olyan töménységben használni őket, amitől a fogzománc súlyosan károsodik. Ekkor mehetünk a fogorvoshoz (pedig ugye éppen ezt akartuk megúszni), hogy koronával vagy porcelán héjjal orvosolja a bajt.

Próbáljuk ki az éjszakai sínt

Az otthoni fogfehérítés hatékonyságát és biztonságát klinikai vizsgálatok igazolják, ezért ha odafigyelünk arra, amit a fogorvos vagy dentálhigiénikus mond, akkor nem lehet gond. A sín úgy készül el, hogy vesznek egy lenyomatot a fogsorról, és ez alapján alkotnak egy műanyag sínt. Ezt kell éjszakáról éjszakára megtölteni a fehérítő anyaggal, és a fogakra húzni. Így a legsűrűbb időszakban is meg tudjuk oldani a fogak fehérítését.

Mennyire tartós a fogfehérítés eredménye?

A fogak több árnyalatot is világosodhatnak pár hét leforgása alatt, és ez a szín akár évekre megmaradhat. Persze ez az időtartam erősen függ az egyéni életviteltől. Ha rengeteget kávézunk, füstölünk, mint a gyárkémény, és nem vetjük meg a jóféle borokat, akkor hamar búcsút inthetünk hollywoodi mosolyunknak.

Előnyök és hátrányok

Az otthoni éjszakai fogfehérítés előnye, hogy úgy szabályozhatod az ütemét, ahogy akarod. Ha minden éjszaka használod, 9-14 nap alatt már szembetűnő változást lehet elérni. Fontos, hogy a fog sosem lesz annál fehérebb, mint az eredeti állapota. A hatóanyag nem fehérre festi a fogat, hanem lepucolja róla az elszíneződést okozó anyagokat, így az fokozatosan nyeri vissza eredeti színét. Ha ritkábban használod a sínt, lassabban fognak fehéredni a fogak – ennyi az egész. A hatóanyagot a hűtőben kell tartani: hűvös környezetben akár 3 évig is eláll, bár dőreség lenne ilyen sokáig elhúzni a dolgot.

Az éjszakai fogfehérítő sín hátránya éppen az, hogy viszonylag lassan, hetek alatt alakul ki az eredmény, illetve ha kifolyik a hatóanyag, az irritálhatja az ínyt. Nem mellékes körülmény az sem, hogy a fehérítés csak a saját fogakra hat: ha van már fogpótlásod, azok színét nem fogja megváltoztatni a fehérítő anyag.

Mi a következő lépés?

Ha elszánod magad arra, hogy alvás közben fehéríttesd a fogaidat, keress fel egy jó szakorvost, aki megnézi a fogsorod, és elmondja, rögtön belevághatsz-e, vagy előbb egy-két kezelést tanácsos elvégeztetned. Például a meglévő pótlásokat ki kell cserélni, hogy a színük passzoljon az új mosolyodhoz, illetve fehérítés előtt mindig célszerű leszedetni a fogkövet.

Keress olyan fogászatot, ahol külön dentálhigiénikusok foglalkoznak a fogfehérítéssel és fogkőleszedéssel: jobb, ha szakértő kezekbe adod magad. Ilyen például a zuglói Unikllinik fogászat is, ahol ráadásul a legmodernebb eszközök is rendelkezésre állnak. Időpontot itt kérhetsz tőlük.

(x)


2019. 03. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés